Fjellfolk fra deltid til heltid

Frank og Heidi liker seg aller best i høyden, året rundt. Her på topptur rett over grensa til Lærdal. (Foto: Lars Hemsing)

Det begynte med et hyttekjøp, men endte opp med at østlendingene Frank og Heidi Tindvik fant sitt nye hjem – 700 meter over havet i fjellbygda Vang i Valdres. De har ikke sett seg tilbake.

Tekst:
VelgValdres-redaksjonen

Frank (41) er fra Holmestrand og Heidi (43) er fra Porsgrunn, og møttes i 2006 da de begge bodde i Oslo. Samme år flyttet de til Franks hjemby. Begge er oppvokst i familier som tilbragte mye tid på fjellet, en interesse de begynte de å dele tidlig i forholdet. De var blant annet jevnlig på Haukeli, hvor de hadde tilgang på leiehytter. I 2015 begynte de to å leke med tanken på å eie sin egen hytte.

Midt i fjellsmørøyet

- Min familie hadde hytte på åremål i Hallingdal i mange år hvor vi tilbrakte helger og ferier, og senere hadde besteforeldrene mine campingvogn i Uvdal, forteller Frank. I Heidis familie leide de hytter gjennom farens jobb. – Aller oftest var vi på Haukeli og Frøystul, minnes Heidi.

Gjennom høsten 2015 skulle tankeleken bli virkelighet, da de fikk tilslag på en eldre, men velholdt hytte ved foten av Slettefjellet i Vang - som de overtok i september.

- Ingen av oss hadde noe forhold til Vang fra før, men når vi kikket på kart – så vi jo at Vang ligger midt i fjellsmørøyet, med Jotunheimen, Hurrungane og Vestlandet i nærområdet. Vi ble raskt frelste på naturen her, og tilbragte 90 døgn på hytta allerede det første året, forteller Frank.

- Å bare bli her ble en drøm

De neste årene ble lysten til å tilbringe tid i Vang stadig sterkere, det samme ble misnøyen med å reise ned fra hytta. Utallige ferier og helger ble lagt til Vang, hvor de også fikk seg nye venner.

- Det beste vi visste var å komme opp hit for sommerferie, og vite at vi hadde flere uker foran oss i dette fjelleldoradoet. Da fant vi en helt spesiell ro. Samtidig ble det stadig kjipere å reise ned herfra, vi lengtet jo alltid opp igjen med en gang vi kom tilbake til Østlandet, forteller Heidi.

Første gangen de delte tanker om å bo til fjells, var på en skitur ved Eggeåsen julaften 2018.

- «Tenk å bo her», sa jeg til Frank. Det virket jo litt fjernt da, å flytte føles jo som en stor greie. Men det gikk ikke lenge etter dette før det å bare bli her, ble en drøm vi hadde lyst å realisere.

Fjernkontor fra Vang

Når de to bestemte seg for at de ønsket å bo i Vang, var det først og fremst to store utfordringer som meldte seg: Hvordan finne jobb og bolig. Ikke helt ukjente problemstillinger i bygde-Norge.

- Vi var enige om at hvis vi skulle flytte, så måtte vi begge få på plass en trygg jobbsituasjon først. Med våre yrkesbakgrunner, var ikke det gjort i en håndvending å finne jobber lokalt, forteller Frank.

Han er utdannet innenfor kommunikasjon og media, og har jobbet med dette i små og store virksomheter siden 2005. Heidi er utdannet innenfor reiseliv og relasjonsledelse, men har tilbrakt det meste av sitt yrkesliv i den nasjonale blomsterkjeden Mester Grønn i flere ulike stillinger.

- Høsten 2020 var jeg med i sluttrunden på en spennende stilling i Vang. Jeg valgte å være ærlig om dette med min leder i Vestfold og Telemark fylkeskommune, hvor jeg har jobbet siden 2014. Svaret jeg fikk tok meg litt på senga, innrømmer Frank.

Han ble tilbudt å «ta med» seg jobben til Vang, og fjernjobbe derfra kombinert med jobbreiser ned til Østlandet ved behov. Med et fortsatt stort engasjement for hjemfylket, takket han ja.

- Koronapandemien åpnet nok manges øyne for at det er mulig å jobbe fleksibelt, både med tanke på arbeidstid- og sted. Som aktiv skøyteløper fra 2014-2021 reiste jeg en hel del og var allerede vant til å jobbe fleksibelt - og hadde tillitt fra min leder til det. For meg fungerer løsningen jeg nå har topp, men det hadde nok ikke fristet like mye om det ikke var for Kontorfellesskapet 1724, sier han.

1724 er et kontorfellesskap som ligger i Vang sentrum, hvor folk har kontorplass på fast basis eller av og til, slik som Frank har. Her er det også flere møterom, god kaffe, og felles lunsj.  

Karrierebytte


Nå sto det på Heidis jobbsituasjon før flytting kunne realiseres. I Mester Grønn jobbet hun som innkjøper på hovedkontoret på Lier, en stilling det ikke var mulig «ta med seg» til Valdres.

- Å slutte i Mester Grønn, hvor jeg hadde jobba i over 20 år, var en slags sorg. Det er en helt unik arbeidsplass. Men ønsket å bo i Vang var sterkt, så jeg måtte innstille meg på å si opp, forteller Heidi.  

Det var få liknende stillinger i Valdres å søke på for Heidi, så hun begynte å søke på stillinger som ville bety et karrierebytte. I desember 2020 fikk hun napp på jobb, som forsikringsrådgiver i en lokal bank. Drømmene om å bo til fjells gikk brått over til planlegging av flytting, og salg av hytte og hus. I april 2021 var de på plass i Vang på fulltid, først bosatt på hytta. Og Heidi begynte i ny jobb.

- Forsikringsbransjen viste seg å ikke være helt for meg. Heldigvis dukket det opp en stilling i Vang kommune noen måneder senere, som jeg søkte og fikk. Så nå jobber jeg i selveste heimkommunen, i en administrativ stilling som jeg trives godt i. Det er en flott arbeidsplass, med så mange bra folk.

Boligflaks eller skjebnen?


Hvis man gjør et søk på finn.no etter boliger til salgs i Vang, er søkeresultatet magert. Boligmangel er et aktuelt tema i hele Valdres.

- Vi hadde ikke ønske om å kjøpe et småbruk eller et oppussingsobjekt, så i mangel på ledige hus – reserverte vi ei tomt for å bygge vårt eget. Det var ikke noe vi egentlig ønsket. Å bygge hus er en stor og dyr prosess – men vi så ingen andre muligheter. Det er jo litt synd at det er slik, synes Frank.

Tilfeldighetene ville det likevel annerledes. Ut av intet ble de kontaktet av en som skulle selge et hus de allerede kjente godt til, i det nabolaget de drømte om å bo.

- Det var veldig pussig, for vi hadde sett på det huset mange ganger når vi var på ski i lysløypa på Åsvang. «Tenk å ha det huset», sa vi til hverandre. Nå skulle vi få muligheten til å kjøpe det. Slik fant vi drømmehuset vårt. Om det var boliglaks eller skjebnen, kan man jo undres over, smiler Heidi.

I mai 2021 flyttet de og katten Tigris inn i funkishuset fra 2017, hvor de nå stortrives.

En rikere sosial hverdag

Franks pappa ble alvorlig syk midt under flyttingen, så det tok en stund før de fant roen på sin nye hjemplass. Det har betydd mye å ha gode venner og bekjentskaper i nærområdet.

- Det var en krevende tid, midt oppi det som egentlig skulle være en positiv tid. Katten vår ble også alvorlig syk, og vi mistet henne nesten. Heldigvis endte det bra med alle til slutt, sier Frank.

De snakker begge varmt om det sosiale livet i Vang, om hvordan de ble tatt imot som innflyttere.

- Vi har fått en så mye rikere sosial hverdag, med nye og gode venner som vi ser ofte – og som har tid. Det er noe med det her oppe, folk har liksom mer tid til hverandre. Det er så fint, avslutter Heidi.

17. mai feiring i Vang sammen med gode venner, Heidi og Frank til venstre (Foto: Privat)

Tilbake til VELG VALDRES
Flere nyheter fra VELG VALDRES