Bytt og fiks klærne dine under Klesbyttedagen

Det blir Klesbyttedag og Fikselaug i flere kommuner i Valdres i april. (Arkivbilde fra Vang frivilligsentral og Vang folkebibliotek sine tidligere arrangement)

Lørdag 27. april er arrangeres Den store klesbyttedagen over hele landet. Valdres er intet unntak. Det er blir også flere Fikselaug i sammenheng med markeringen av Klesbyttedagen. (Se arrangement i Valdres lengre ned i saken)

Fikselaug er åpne arrangementer hvor deltakerne lærer enkle håndverksteknikker for reparasjon av tekstiler og utstyr. Målet er å vise hvordan du enkelt kan ta vare på klærne dine og få dem til å vare lenger.

På Klesbyttedagen kan du bytte klær du ikke lenger bruker - og få nye favoritter i retur, samtidig som du sparer miljøet.

Hvorfor bytte og reparere klær?

Nordmenn kjøper 60 prosent mer klær enn for bare 15 år siden, og vi bruker dem halvparten så lenge. Enkelte plagg brukes faktisk så lite som 7-8 ganger, kan Naturvernforbundet opplyse oss om.

Heldigvis blir stadig flere klar over dette problemet og ønsker å gjøre noe med det – også i Valdres, for alle som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

Vi i Velg Valdres gleder oss over at antall Klesbyttedager og arrangement med fokus på å reparere klær selv, er økende i regionen. Klesbytting er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, et godt alternativ til shopping og i ferd med å bli rent så trendy.

Miljøversting

Kostnadene for det høye klesforbruket vårt, betales av billig arbeidskraft og av planeten vår. For hvert plagg som produseres krever ressurser fra naturen. Produksjonen av bare én t-skjorte krever tusenvis av liter vann.

- Åtte prosent av de globale klimagassutslippene kommer fra tekstilproduksjon - det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen. Hvis vi bytter klær får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye. Da minsker vi både ressursforbruket og forurensingen, forteller nestleder i Naturvernforbundet Pernille Bonnevie Hansen

Konseptet vokser i omfang.

I 2023 var det hele 274 klesbyttearrangementer over hele landet med over 12 500 besøkende. Her fikk nærmere 67 900 plagg nye eiere, forteller Naturvernforbundet.

Arrangement i Valdres

(Ferdig arrangert) Sør-Aurdalshallen: 20. april 
Sør-Aurdal frivilligsentral arrangerer klesbytte- og salgsdag allerede 20. april, kl. 12.00-15.00.
Finn ut mer om arrangementet her

Nord-Aurdal frivilligsentral: 27. april:
Nord-Aurdal husflidslag arrangerer Klesbyttedag og Fikselaug på Vikatunet kl. 12:00 - 16:00 
Finn ut mer om arrangementet her

Vang folkebibliotek: 27. april
Her arrangeres det Klesbyttedag og Fikselaug i samarbeid med Vang Frivilligsentral, biblioteket, Kine Kvannefoss, Nåløye og husflidslaget kl. 10:00 - 14:00
Finn ut mer om arrangementet her

Skomaker og skredder

Visste du at vi i Valdres også er så heldige å ha en skomaker og en skredder?

Resten av året er det altså også enkelt å få reparert og sydd om favorittplaggene dine.
Les mer om Linda og John i Sko/Klær og Mer AS her

Tekst: Lene Hovi
Velg Valdres / Valdres Natur- og Kulturpark
e-post: redaksjonen@valdres.no