Vi heier på Jørgen og Thea
13. august 2024
Kjemper om å bli "Årets unge bonde" 2024: Jørgen Andrisson Kvam (26) og Thea Sandsengen (27) driver Kvam gård i Vang og er en av tre finalister i kåringen av "Årets unge bonde" (Foto: Privat)
Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet og McDonald’s Norge skal for 15. gang kåre og fremme bønder som virkelig fortjener både heder og ære.
Etter nominasjonsperioden og en semifinale med rekordmange stemmer fra publikum på de 10 semifinalistene, står det nå tre verdige kandidater igjen i finalen.
En av disse er Jørgen Andrisson Kvam og Thea Sandsengen fra Vang.
Les mer om kåringen, de tre finalistene og stem på din favoritt her.
Om Jørgen og Thea
Jørgen er utdannet agronom og leder i det lokale bondelaget, mens Thea er utdannet lærer. Siden 2022 har de drevet gården Kvam. Paret er kjent for å være hjelpsomme og aktive, og gode medlemmer av lokalsamfunnet.
På gården produserer de melk og storfekjøtt. Da de tok over var det et rent melkebruk, men året før overtagelsen startet de med ammekuer av typen Limousin, som de har tatt med seg inn i driften. Nå har paret en melkekvote på 250 tonn, og 20 kalvinger på ammekuene året rundt. I tillegg har de et lite gårdssagbruk, der folk kan komme med eget tømmer og få skåret materialer etter ønske. De hogger også noe tømmer selv, som de bruker til å lage materialer til eget bruk, og til salg eller bestilling.
Spesielt for gården er at de driver fjellandbruk, og de er både glade i og avhengige av å bruke utmark til dyrene sine. Ammekuene slippes ut så snart det er grønt i mai, og går ute i 5-6 måneder sammen med kalvene sine. Det meste av sommeren tilbringer de i bjørkeskog i utmark, der de både får i seg rikelig med næring og bidrar til å hindre gjengroing av skogene. Paret driver også aktiv stølsdrift med melkekuene om sommeren. De går med kuene opp til stølen siste halvdel av juni, og er der til september. I 2021 satte de opp en ny melkestall på stølen, noe som gjør det mulig å ha full produksjon der om sommeren.
Paret har hatt fokus på grovfôrkvalitet siden de tok over, og har i den forbindelse investert i direktesåmaskin, begynt et treslåttsystem, og er i ferd med å sette opp en planslilo. Plansiloen vil gi flere økonomiske og klimamessige fordeler ved å redusere plastbruken. Direktesåmaskinen muliggjør også reparasjonssåing og avlingsøke på jorder som er vanskelige å pløye. Reduksjonen i pløying er også positivt for jordlivet.
Paret ser positivt på framtiden som bønder, og er overbeviste om at det blir minst like viktig å produsere ren mat på norske ressurser i framtiden. De mener at et driftsopplegg som bruker grovfôrressursene og utmarken aktivt, er positivt både for matproduksjon, dyrevelferd og et kulturlandskap som gror stadig mer igjen. De verdsetter frihetene ved gårdslivet og nærheten til dyr og natur, og ønsker å bygge en gård for framtidige generasjoner.
Juryen
Årets jury ledes av landbruks- og matminister Geir Pollestad. Med i juryen er også leder i Norges Bygdeungdomslag, Henrik Nordtun Gjertsen, nordisk sjef for bærekraftig landbruk og mat i McDonald’s, Hilde Stenhaug, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, og fjorårets vinner av Årets unge bonde, Marthe Bogstad.
Utdelingen av prisen skjer på Norges viktigste møteplass for mat og landbruk, Dyrsku’n, 13. September.
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram