Thea og Jørgen er "Årets unge bonde" 2024

Landbruks- og matminister, Geir Pollestad, overrakte blomster og diplom til Thea Sandsengen og Jørgen Andrisson Kvam under kåringen av "Årets unge bonde" (Foto: Felleskjøpet / Erlend Moberget)

Jørgen Andrisson Kvam (26) og Thea Sandsengen (27) fra Vang i Valdres ble kåret til Årets unge bonde 2024 under Dyrsku’n i Seljord fredag 13. september. De imponerte juryen med hvordan de driver gården med en smart kombinasjon av tradisjonelle og nye løsninger.

Med sitt virke og gode bonde-filosofi på Kvam gård kom de seg først gjennom til en knallhard finale, og tok deretter seieren i havn.

Årets unge bonde er en konkurranse som setter søkelyset på den jobben unge bønder gjør for Norge og norsk landbruk.

- Et viktig bidrag til norsk landbruk

Landbruks- og matminister, Geir Pollestad, var til stede under kåringen for å dele ut prisen. Han er også juryleder for Årets unge bonde og skrøt hemningsløst av årets vinnere:

– Jørgen og Thea er fantastiske eksempler på hvordan unge bønder kan ta vare på gamle tradisjoner, samtidig som de tenker nytt og framtidsretta. Vi trenger flere som dem, sa ministeren.

Årets jury bestod av landbruks- og matminister Geir Pollestad, leder i Norges Bygdeungdomslag, Henrik Nordtun Gjertsen, nordisk sjef for bærekraftig landbruk og mat i McDonald’s, Hilde Stenhaug, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, og fjorårets vinner av Årets unge bonde, Marthe Bogstad.

- Utrolig stas

Under kåringen ble Jørgen og Thea skikkelig overrasket og ble veldig takknemlige for prisen.

– Dette er så utrolig stas! Dette hadde vi ikke trodd, det var så mange andre dyktige bønder som var nominerte. At det ble oss, hadde vi ikke trodd. Vi skal bruke dette året på å motivere enda flere ungdommer til å gå inn i landbruket. For selv om livet som bonde kan være tøft, er det også utrolig givende. Og en ting er sikkert det vil være behov for norsk mat også i fremtiden. Nå gleder vi oss til en helt uventet ferie, sa paret etter kåringen.

Juryens uttalelse:

Årets vinner har utmerket seg blant annet gjennom sin helhetlige tilnærming til gårdsdrift. Årets Unge Bonde har vist et sterkt engasjement for både dyrevelferd, bærekraft og det å utnytte resursene på en enda bedre måte. Gjennom sitt arbeid med melk og storfekjøtt, samt oppstarten av ammekuproduksjon med Limousin-kyr, har vinneren utviklet gården til å bli en rollemodell for et moderne, klimasmart fjellandbruk.

Juryen ble spesielt imponert over vinnerens bruk av utmarksbeite, der dyrene får tilbringe store deler av året i skog og mark, noe som bidrar til både næringsrik fôring av dyrene og bevaring av kulturlandskapet. Med en utdanning innen agronomi, bruker årets vinner sin faglige tyngde til å drive et kunnskapsbasert og effektivt landbruk. Oppmerksomheten som vies til grovfôrkvalitet, samt investeringene foretatt i ny teknologi, blant annet med direktesåmaskin og plansilo, er bare noen eksempler på årets vinners oppfinnsomhet og kompetanse. Gjennom stølsdriften med melkekyr om sommeren – med ny melkestall fra 2021, har vinneren også her klart å utnytte ressursene til det fulle. Med sin kjærlighet til lokalsamfunnet, fokus på kvalitet og evnen til å kombinere tradisjonelt og moderne landbruk, er årets vinnere fantastiske ambassadører for norske bønder!

Vi gratuerer!

Mer om liv, leven og den gode hverdagen i Valdres: Velg Valdres