- Vi kom hit for naturen, men det er også viktig å finne et miljø
8. februar 2025
På Moatunet fant folk tonen lett og uttalte at det var et fint initiativ å samle nye innbyggere i Øystre Slidre kommune. Fra venstre: Gina Fagertun, Kjellfrid Resset, Cathrine Jarlsbo, Øystein K. Jarlsbo, Anne Marthe Hesjadalen, Liv Hagen, Wenke Kolstad og initiativtager Liv Vingdal (Foto: Lene Hovi)
Et nytt initiativ for å ønske velkommen, hilse på og samle nye innbyggere i Øystre Slidre kommune så dagens lys onsdag 5. februar.
Da møtte 13 nye øystreslidringer opp hos Frivilligsentralen på Moatunet for en god samtale, informasjon om tilbud og aktiviteter i kommunen, samt kaffe og snacks.
Tekst: Lene Hovi
velgvaldres.no
Valdres Natur- og Kulturpark
Det er forresten ikke helt sant at alle var fra Øystre, og heller ikke alle var helt nye i kommunen. Daglig leder Liv Vingdal ville ikke si nei til noen som hadde lyst til å ta turen denne onsdagen, dermed kom det også hyggelige folk fra nabokommunene.
Facebookgruppe og nummerutveksling
På dette første "Bli kjent"-treffet valgte Frivilligsentralen å dele de påmeldte inn i to grupper. Over og under 40 år.
- Begge gruppene var veldig tydelige på at de flyttet hit på grunn av naturen, forteller Vingdal.
Hun er ikke overrasket over det, men vet også at det å finne et miljø og etablere nettverk er vel så viktig for å ville bli værende på et nytt sted.
- Våre nye innbyggere hadde en viss oversikt over muligheter og aktiviteter i kommunen og regionen, men hadde også en del spørsmål. Det var fint å se at de hadde orientert seg og funnet en del informasjon selv, men ekstra godt å registrere at et slikt treff kunne by på ny informasjon og besvare både enkle og vanskelige spørsmål. Og så fant de jo også hverandre, sier Vingdal.
Gruppen under 40 år ønsket seg en Facebook-gruppe for at folk som ville finne på lavterskel-aktiviteter sammen, i tillegg til det organiserte tilbudet, kunne finne hverandre.
Kort tid etter var Facebook-gruppen Ny i Valdres etablert.
(Du er velkommen til å melde deg inn i gruppen om du har flyttet til andre kommuner i Valdres også)
Gruppen med de over 40 år utvekslet e-post adresser og telefonnumre innen møtet var over.
- Jeg leser det som et behov for å skape fellesskap og finne nye bekjentskaper, sier Vingdal.
To ganger i året?
De fremmøtte, og Liv Vingdal selv, uttalte begeistring for treffet under møtet.
- Dette var et første forsøk på å samle nye innbyggere og tilflyttere på mange år. Vi er godt fornøyde med at 13 nytilflyttede møtte opp. Jeg har fått gode tilbakemeldinger i etterkant og har lyst til at dette blir et supplement til velkomstbrev og informasjon fra ordføreren, som sendes ut fire ganger i året.
- Hva tar du med deg videre etter denne kvelden?
- Ønsket mitt nå er å heretter få til slike treff to ganger i året. Kanskje kommer det enda flere neste gang og kanskje kommer det folk som har bodd her en stund som også trenger å bli hørt, sett og koble seg på et miljø eller finne en likesinnet. Det er ikke gitt at folk finner seg til rette på en ny plass. Men de som kom i kveld er gode ressurser for bygda og hverandre, så det skal ikke så mye til før det kommer gull ut av menneskemøter, avslutter Vingdal.
Denne gjengen etablerte Facebook-gruppen "Ny i Valdres" rett etter at møtet på Moatunet var avrundet. - Vi tror det er flere nytilflytta folk i hele Valdres som kan ha glede av å bli kjent og finne på noe sammen, var meldingen fra gruppen som hadde flyttet hit fra Oslo, Hardanger, Bamble, Lillehammer og Nederland. Fra venstre: Ingrid Hoel, Nina Svensrud, Malin Hansen, Malin Neteland, Idunn Skjerdingstad, Wouter Smiths og Liv Vingdal (Foto: Lene Hovi)
Mer om å leve, bo, arbeide og ha en meningsfull fritid i Valdres: Velg Valdres
Lurer du på noe om det å bo og leve i Valdres? Ta kontakt med oss
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram