E16 Lome-Hausåker kan stå ferdig i 2025


Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland og prosjektleder Kenneth Dokken i Brødrene Dokken AS holdt i snora da samferdselsminister Jon-Ivar Nygård markerte åpningen av E16 Fagernes - Øylo. Det kom også gode nyheter om reststrekningen Lome-Hausåker denne dagen.(Foto: Eli Ramstad, Statens vegvesen)

Da utbedringen av E16 mellom Fagernes og Øylo ble markert mandag 15. januar, med samferdselsministeren til stede, ble det også klart at reststrekningen Lome-Hausåker nå skal få jevn og god standard.

Samferdselsministeren uttrykte glede over at Statens vegvesen vil sette i gang med oppgraderingen denne siste strekningen som har svært dårlig standard sammenlignet med den «nye» E16.

Statens vegvesen har satt av penger til oppstart i årets utbedringsbudsjett. Etter planen kan parsellen – og dermed hele strekninga mellom Slidre og Øylo – være oppgradert til en jevn og god standard i løpet av 2025.

E16 Fagernes-Øylo framstår som ny. Her fra Reiensvingen. (Foto: Statens vegvesen)

"Valdresmodellen" ble hyllet

Det var i 2020 at utbedringen av E16 Fagernes-Øylo ble påstartet med en modell der Vegvesenet involverer entreprenør gjennom hele prosjektet. Ved å kombinere Vegvesenets fagekspertise og entreprenørens kunnskap og praktiske erfaring tidlig i prosjektet, var hensikten å komme fram til smarte løsninger som gir mye utbedret veg for pengene.

– Valdresmodellen innebærer at vi tar vare på det vi har, utbedrer der vi kan og bygger nytt der vi må. Ved å involvere entreprenøren helt fra starten, er vi sikret gode løsninger og mest mulig veg for pengene. Erfaringene fra Valdres vil vi ta med oss i utviklingen av riksvegene flere andre steder i landet, sa vegdirektør Ingrid Dahl Hovland på møtet i Vestre Slidres kommunestyresal.

Brødrene Dokken AS har vært hovedentreprenør, og de har vært med helt fra starten.

– Det vanlige er at entreprenørene starter sitt arbeid når Statens vegvesen er ferdig med planlegging. Valdresmodellen innebærer at entreprenøren er med helt fra arbeidet med reguleringsplan. Slik bruker vi deres kompetanse og evne til å finne gode løsninger, sa vegdirektøren.

Hun berømmer også kommunene for et godt samarbeid i prosessen.

–  Hele regionen, med ordførerne i spissen, har jobbet målrettet sammen med næringslivet og Statens vegvesen i mange år for å få til bedre veg gjennom Valdres. Nå ser vi resultatet av arbeidet i bedre fremkommelighet og økt trafikksikkerhet.

God som ny

Det var samferdselsminister Jon-Ivar Nygård som klipte snora som markerte den viktige milepælen på E16.

–  I dag klipper vi ikke snora for åpning av en ny veg. Vi markerer utbedringen av en ny veg som er god som ny. Det er dette vi skal ha mer av. På samme måte som at flere kjøper brukt på Finn.no eller syr og lapper klærne sine, er kanskje å ta vare på det vi allerede har et tegn i tiden, sa samferdselsministeren under markeringen.

Tekst og foto: Statens vegvesen

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: