Innlegg i avisa Valdres uke 34, 2017
Avisa Valdres hadde to tankevekkende lederartikler tirsdag 1. og torsdag 3. august, om nødvendig tilrettelegging for ytterligere øket reiseliv og utbygging av fritidsboliger. Og forsker Knut Vareide hos Telemarksforskning har sett på statistikken for Oppland og gitt råd for framtiden: Skap attraktivitet eller krymp!
Siden reiseliv og fritidsboliger, sammen med lokalmat, har vært hovedmotorene i utviklingen i Valdres de siste 20 årene, kan det være naturlig for Valdres fortsatt å utvikle disse sektorene videre. Man da må man – ifølge forsker Vareide – skape attraktivitet.
Hva er attraktivitet?
I denne sammenhengen er betydningen av attraktivitet sammensatt, men først og fremst er det å sikre at fastboende, deltidsinnbyggere og tilreisende kan rekreere i et levende kulturlandskap, med seterdrift og beiting, med åpne vidder (som ikke er gjengrodd), og med opparbeidete og skiltet stier, sykkelveier og løyper, osv. Dette vil kunne bidra til å befeste Valdres’ posisjon som attraktiv region å bo, arbeide og – ikke minst – rekreere i.
Hva kan true attraktiviteten?
Vi har i sommer sett det i utlandet: innbyggere i Venezia, Barcelona, Mallorca osv protesterer høylytt og med kraft mot flommen av turister som truer deres livsform. I Norge har vi sett bl.a. protestene i Lofoten. Og vi så tendens til det samme da Vang diskuterte vindmøller i fjellet, vi ser det nå på Beitostølen, på Vaset og på Aurdalsåsen i forbindelse med videre utbygging: skal det være grenser for utbygging? Hvor skal i så fall grensen gå?
Valdres Friluftsråd gjør en stor jobb sammen med kommunenes frisklivssentraler, Den Norske Turistforening og Visit Valdres for å sikre og utvikle våre friluftsområder. Dette arbeidet bør ikke bli forringet. Det blir derfor vesentlig å sikre at de investeringene som gjøres i turveier, næringsutvikling og fritidsboliger, ikke får overraskelser senere i form av reviderte arealplaner for utbygging av områder som ”alle” har sett på som ”ferdig” regulerte.
Hvor går grensen?
Valdres Hytteforum mener at det bør være grenser. Som nevnt ovenfor, vil Valdres være helt avhengig av at regionen kan by seg frem på den best mulige måten med sine naturgitte forutsetninger til rekreasjon. Det bygges fortsatt årlig flere fritidsboliger enn boenheter for fastboende i Valdres – men hvor er det ønskelig å bygge bærekraftig – for ikke å ødelegge forutsetningene for kommende generasjoner? Og kan man virkelig stole på gjeldende reguleringsplaner – de kan jo endres ved neste revisjon av planverket.
I Stor-Oslo har man i en årrekke hatt et begrep som kalles Markagrensen. Den er fastsatt ved en egen lov, Markaloven – se egen boks.
Markaloven er omtalt slik i Wikipedia: Markaloven (Lov 2009-06-05-35 om naturområder i Oslo og nærliggende kommuner) er en norsk lov som trådte i kraft 1. september 2009. Loven har til formål å: «fremme og tilrettelegge for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Loven skal sikre Markas grenser og bevare et rikt og variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner. Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål.» Markaloven:
Miljøverndepartementet er øverste forvaltningsmyndighet etter denne loven.
|
For politikere, grunneiere og utbyggere i Oslo-området er Markaloven hellig. Hva er så gjort i fjell- og frilufts-kommunene i Valdres? I hvert fall er følgende tiltak kjent i Valdres Hytteforum:
- I Vestre Slidre er kommunen i samarbeid med grunneiere, Valdres Friluftsråd, Fjellstyret og hytteeierne godt i gang med å definere hva som skal forbli friluftsområder.
- I Østre Slidre har kommunen etablert en stig og løypeplan.
- I Sør-Aurdal er det i større områder gjort private avtaler mellom grunneiere og hytteforeninger om løypetraseer.
- I Valdres Kultur- og Naturparks store Hytteprosjekt som løper ut 2019, er det lagt opp til et samarbeid mellom Valdres Friluftsråd og hytteeierne om sti- og løypeplaner.
Dette er vel og bra, men er det tilstrekkelig for å sikre bærekraftig utvikling i Valdres? Kan dette arbeidet samordnes, slik at man i hele Valdres får konkrete ”marka”-lignende grenser for hvor man kan bygge ut, uten at det går ut over de verdiene vi har, både i de etablerte hytteområdene, og i form av støler og beiteområder, åpne kultur- og fjellandskap som til sammen utgjør våre attraktive rekreasjonsområder?
Valdres Hytteforum
Knut Nes, leder
Følg oss på Instagram