Valdresgildet 2022: Dette er årets beste kurv
18. juni 2022
Årets kurv er bedømt og her er de som tok med seg gull for sin(e) kurv fra Valdresgildet 2022 (fagjuryens kurvekåring): Fra venstre: Erik Andre Flaate Lien, Bagn Pølsemakeri, Ingrid Skavhaug, Knut Arne Fjelltun, Nørrestogo, Helle kjøtt, Steinar Vilhelmshaugen og Moahaugen gård (ikke til stede på bildet: Belsheim, Arild Brattrud og Ståle Engen - som også ble premiert med gull for sine kurv) Foto: Lene Hovi
Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
Valdresgildet er den offisielle kåringen av årets kurv og blir arrangert hvert år i juni. Da er kurven ferdig speket på stabbur og loft i Valdres, og et dommerpanel smaker seg gjennom alle påmeldte kurv og dømmer etter smak, tekstur og utseende, samt 23 underkategorier. I 2022 var 42 kurv påmeldt fra 17 ulike produsenter.
- Det er stor forskjell på kurv fra Valdres og andre spekepølser, uttalte dommer Gunnar Ståle Bråthen under fagjuryens bedømming onsdag 15. juni.
Han er pølsemaker og kan lett kjenne igjen kvalitetene når det produseres kurv uten startkultur eller bruk av tørkerom.
Dette er bare noen av de strenge kriteriene som gjør at Kurv frå Valdres har fikk sitt spesialmerke, "geografisk beskyttet betegnelse", fra Stiftelsen Norsk Mat i 2011.
- Dette er smak av håndverk og tradisjon, og mange nedarvede oppskrifter, sa Bråthen.
Les mer: Dette er kurv frå Valdres
Annonsering på Valdresdagen
Under Valdresdagen, som i år ble arrangert 18. juni i Briskebyen, ble resultatene offentliggjort, samtidig som publikum fikk kåre sin favoritt blant toppsjiktet av årets produksjon og produsenter.
Les mer: Hva har kurv og klassisk til felles?
Moahaugens hjortepølse fikk flest stemmer av fagjuryen. Årets folkejury stemte frem Helle kjøtts kurv av storfe som sin favoritt.
Fagjuryens dom
Gull-kurv:
I 2022 gikk fagjuryens pris for beste kurv til Bente Rakstad/Moahaugen Gård for sin hjortekurv. Den fikk 40 av 40 mulige poeng av fagdommerne. Rakstad mottok også gull for sin elgkurv og tre ulike fårekurv.
Steinar Vilhelmshaugen er en annen stor kurvprodusent i Valdres, og han er kjent for å ha både likør, bær og akevitt i sine kurv. Han leverte 11 kurv til bedømming om mottok gull for hele ni av dem. Hans hjortekurv fikk 39,6 poeng og kom nest høyest opp på fagjuryens kåring. Han fikk også gull for ulike kurv av elg, storfe, får og boerkje.
Bagn Pølsemakeri fikk gull for 5 påmeldte kurv - to kurv av storfe, og av elg, hjort og elg/storfe.
Gull gikk også til (i tilfeldig rekkefølge):
Helle kjøtt: storfe (og vinner av folkejuryen)
Belsheim: gull til både Blåmann og Mjelknapp
Erik Andre Flaate Lien: sau/storfe
Ingrid Skavhaug/Skremetindkurv: spelsau
Arild Brattrud: gull til to typer hjortekurv
Helle kjøtt: Storfe
Nørrestogo: pepperkurv av geit
Knut Arne Fjelltun, elg
Ståle Engen: elg/hjort
Sølv-kurv:
(i tilfeldig rekkefølge):
Svein Erik Wold, Storfe
Rein Valdresmat, storfe/sau
Vilhelmshaugens gorurmet kurv, fjellsalami
Bagn Pølsemakeri, rein
Rein Valdresmat, får
Vilhelmshaugens gorurmet kurv, boer
Ranum kurv, storfe
Bronse-kurv:
(i tilleldig rekkefølge):
Nørrestogo, geit
Erlend Pedersen, elg
Laila Hilmen, elg
Valdresgildets dommertrio 2022: (fra venstre) Gunnar Ståle Bråthen (pølsemaker) Laila Hilmen Hovi (kurventusiast) og Dag Olav Myren (pølsemaker hos Reboli) Foto: Lene Hovi