Fram Tamreinlag inviterte ungdom til fjells

Reinsdyrslakt er hektisk og fysisk krevende. Det er også en bærekraftig bruk av ressursene fra fjellet. Fram Tamreinlag og Ung i Park inviterer ungdom med for å få en større innsikt i kulturen og tradisjonen rundt reindrift. (Foto: Henriette Storbækken)

Fredag 20. september fikk 1. klasse idrett ved Valdres Vidaregåande skule være med Fram Tamreinlag på reinsdyrslakt i Vang. Innhenting, veiing og slakt finner sted hvor reinen beiter, lever og bor, nemlig i nydelige omgivelser på fjellet, ved foten av Jotunheimen. 

Tekst: Henriette Storbækken
Valdres Natur- og Kulturpark

På grunn av dårlige værforhold ble reinslaktingen utsatt flere ganger, og lenge virket som om at vi ikke få til denne ekskursjonen dette året. Men, Valdres vidaregåande skule klarte å hive seg rundt og endre timeplanen i siste liten slik at idrettsklassen fikk oppleve denne dagen.

Dagen med Fram Tamreinlag er en del av Ung i Park og vidaregåande sine tverrfaglige prosjekter. Dagen på fjellet handler om å koble ungdom tettere på naturen og kulturen i Valdres.

Kulturarv og mattradisjoner

Fram Tamreinlag har drevet reindrift siden 1925, kun med en «pause» under andre verdenskrig. Elevene får være vitne til et fysisk krevende arbeid med lange tradisjoner.

VGS-lærer Ingunn Vedvik Jensen, og Kari Wangensteen fra tamreinlaget holdt en introduksjonsrunde om reinslaget Fram, rein, reinslakt, og logistikk. På tur til innhegningene blir vi møtt av to hauger med reinsdyrhoder, garvede skinn til tørk, en konteiner med «avkapp» som bein, og lastebil lastet med reinskrotter. 

Både veterinær og mattilsynet må være til stede under slaktinga. Veterinær for å sørge for at alt foregår så humant som mulig, og mattilsynet for at visse mathensynsregler blir overholdt, så vel som å teste alle slaktedyr for skrantesjuke. Ved skrantesjuke-test tas hjernebarken og lymfeknuter ut av hodet, satt på glass og blir sendt til undersøkelse. Skrantesjuke, først oppdaget i Norge i 2016, er ekstremt smittsomt og har ved noen tilfeller endt med «masseslakt» fra helikopter. 

En litt annerledes skolegård: Fram Tamreinlags anlegg mellom Fleinsending og Olevatn i Vang inviterer barn og unge til å være med under høstens slakting (Foto: Henriette Storbækken)

Røkting av flokken

Innhenting av reinen startet noen dager før, med helikopter, folk og hund, slakten startet torsdag. På området er det innhegninger, kalt siler, den første er stor hvor all reinen blir samlet, den neste er mindre for å få sortert et mindre antall, og den siste er mindre med høye vegger for at reinen ikke skal klare å stikke av. I den minste innhegningen foregår undersøkelse av reinen, veiing, merking, og utplukking. 

Blant kravene for slakt er å være under en viss vekt, mangler/skader (eksempelvis en brukket fot, eller mangel på tenner), simler (hun-rein) på over 10 år. 

I den siste innhegningen foregår det hard fysisk arbeid, hvor en tar tak i geviret på reinen for å ha kontroll på den, enkelte ganger må det 2-3 personer til for å holde reinen i ro. De nye tilskuddene til flokken blir veid, øremerket, enkelte får halsbånd. De som blir valgt ut til slakt blir sendt til en annen innhegning. Deretter går det relativt fort fra innhegningen til lastebilen. 

Deltagelse gir innsikt 

Førsteklasse idrett var en gjeng på cirka 30 elever, sammen med naturfaglærer Ingunn, med tæl og bein i nesa. De aller fleste, hvis ikke alle, ville inn i innhegningen for å få «hands on»-erfaring med reinen. De tre timene vi hadde til rådighet var fort over, og ved avreise var det flere elever som gjerne skulle blitt lengre. 

Å få være med på dette opplegget gir forhåpentligvis en unik innsikt i hvor maten vår kommer fra, og arbeidet som ligger bak. Foruten jakt, er vel denne formen for kjøttproduksjon blant de mest bærekraftige i Norge, hvor dyrene lever fritt frem til siste slutt, og deres livs siste etappe er veldig kort. 

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: