Serverer deg lokale godbiter under Rakfiskfestivalen
24. oktober 2024
VG2 Restaurant- og matfag disker opp i lokalmat-restauranten på Skiferplassen under Rakfiskfestivalen. Bakre rekke fra venstre: Signe Marie Myrheim, Kari Anne Underdal Kjørlien, faglærer Kristin Enger og Markus Leirhol Thanke. Fremste rekke fra venstre: Louise Tordhol, Kine Kampen Framstad og Ronja Angelina Havro Grube. (Foto: Lene Hovi)
De seks elevene som er godt i gang med VG2 på Restaurant- og Matfag ved Valdres vidaregåande skule, skal om kort tid drifte sin egen restaurant.
Og det under Innlandets største matfestival, Norsk Rakfiskfestival.
Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
- Dette tror vi blir spennende, lærerikt og veldig hyggelig. Vi lover gode smaker og godt humør, kvitterer gjengen når de blir spurt om hva de tenker om Rakfisk-helgen.
Populært samlingssted
Torsdag 31. oktober og fredag 1. november under rakfiskhelgen finner du elevene over grytene i lokalmat-restauranten på Skiferplassen, midt i Fagernes.
Lokalmat-restauranten har vært et populært tilbud og samlingssted for både fastboende og langveisfarende festivalgjengere. Her møtes mange til Kollegalønsj, spiser middag eller tar en pust i bakken.
På menyen i år står majel, smakebiter av rakfisk, kurv og ost, samt rømmegrøt fra Moahaugen gård. I tillegg fyres takka opp og det blir rykende ferske lapper å få kjøpt. I teltet vil SkiferBar ha kaffe, mineralvann og godt drikke fra lokalt bryggeri i kranene.
Ungdomsbedrift
I disse dager legges siste hånd på verket for å få ungdomsbedriften «Skarpe sinn UB» opp å stå. Ungt Entreprenørskap er en del av utdanningsløpet i 2. klasse, og å få drive egen restaurant under den travleste helgen i Fagernes vil gi elevene en god innføring i flere sider av kokkeyrket.
- Jeg tror det blir god trøkk og travle dager, men dette fikser vi. Hver fredag er vi alle ute i praksis og er vant til høyt arbeidstempo, forteller Louise Tordhol.
Tordhol har fast fredagspraksis på Fjordcaféen og roser institusjoner og næringsliv i Valdres for gode opplegg og åpne armer når elevene er ute i felt.
- Det er gøy at vi ble spurt om å delta under Rakfisken, og flott at vi får være med å fremme lokale råvarer og mattradisjoner her i Valdres, sier hun.
Medelev Signe Marie Myrheim har tilsvarende fredagspraksis hos VLMS og nikker enig.
- Men under Rakfiskfestivalen får vi i tillegg en stor og travel opplevelse sammen. Jeg tror vi både blir bedre kjent og skaper et sterkere miljø oss imellom når vi skal drifte restaurant sammen i to dager, sier hun.
Faglærer Kristin Enger blir med elevene i teltet og vil ha det store overblikket under to travle dager.
- Dette er allerede en stødig og hardtarbeidende gjeng, men det er klart de vil vokse på denne erfaringen. Nå står det igjen litt planlegging og prepping, så er vi klare for festivallivet, sier Enger.
Heier på ungt initiativ
Rakfiskgeneral og festivalsjef Håvard Halvorsen stiller smaksteltet på Skiferplassen til rådighet for kokkeelevene de to første dagene av festivalen.
- Vi er veldig fornøyde med at klassen fra Restaurant- og matfag er med oss i år. I møter vi har hatt med ungdommene på linja la vi raskt merke til engasjement og glede rundt matfaget. I en matregion som Valdres er det viktig at aktører som skriker etter faglærte, også er villige til å gi unge under utdanning verdifull erfaring. Det ønsket vi også å gjøre, sier Halvorsen
Rakfiskgeneral Håvard Halvorsen er glad for å slippe kokke-elevene til i Lokalmatrestauranten under årets festival. (Arkivfoto: Lene Hovi)