Dette er beste kurv 2024
22. juni 2024
Gullvinnerne under Valdresgildet 2024 (f.v.): Bente Rakstad (Moahaugen Gard), Steinar Vilhelmshaugen (Vilhelmshaugen Gourmetkurv), Rakel og Ruben Lindberg (Bagn Pølsemakeri), Frank Tommy Jacobsen, Terje Nøkleby, Erik André Flaate Lien, Kai Arne Tørstad og Normann Helle (Helle Kjøtt). Foto: Lene Hovi
Valdresdagen samlet publikum til Valdres Sommersymfoni sin gratiskonsert, lokalmatentusiaster, fastboende og tilreisende til en fin dag i Gullsmedvegen på Fagernes 22 . juni.
Fra scenen utenfor Hippegården, etter Valdres Sommersymfonis fantastiske konsert, ble årets beste kurv i Valdres 2024 utropt.
Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
Visste du at..
Kurv er en lokal Valdres-variant av spekepølse, men også er en nasjonal matskatt som på lik linje med vår egen rakfisk, fransk champagne og italiensk parmaskinke, har oppnådd merket for "Beskyttet geografisk betegnelse"? Dette er en høythengende og streng merkeordning som er lik over hele Europa.
Les mer: Dette er Kurv frå Valdres
Årlig kåring
Under Valdresdagen 22. juni fikk publikum selv smake seg frem til sin favoritt, og fagjuryens bedømming fra få dager tidligere ble også annonsert. Se alle resultat nederst i artikkelen.
Fagjuryen, som i år bestod av Remo Svendsen, Gøran Bring og Astrid Inger Haadem, premierte totalt 10 kurv med gull. Høyest poengsum fikk Moahaugen Gard sin kurv av hjort og reinsdyrhjerte.
Det var totalt 43 kurv fra 19 ulike produsenter som ble bedømt av Valdresgildets fagjury. Det er flere år siden så mange produsenter og antall kurv har vært påmeldt denne kåringen.
Terje Nøklebys elgpølse vant publikumsprisen under Valdresdagen.
10 kurv fikk poengsum som tilsvarer gull:
Moahaugen Gard, (hjort og reinsdyrshjerte) fikk høyest poengsum av fagjuryen
Terje Nøkleby, elgkurv, vant publikumsprisen
Moahaugen Gard, hjortekurv med blåbær
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, hjort
Kai Arne Tørstad, "Viltkurven"
Erik André Flaate Lien, fårekurv
Bagn Pølsemakeri, storfe med solbær
Helle Kjøtt med sin "Hellekurv" (storfe)
Moahaugen Gard, elg med blåbær
Frank Tommy Jakobsen "Skakadalskurv" (fårekurv)
Sølv (i tilfeldig rekkefølge):
Britt Karin Ranum Låksrud, "Ranumkurv"
Bagn Pølsemakeri, (reinsdyr)
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, Hjort med molte og akevitt
Bagn Pølsemakeri, rein med karve
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, "Bestefarpølse"
Sørre Kongslien, "Skræmetindkurv"
Nils Tilden, "Stabburskurv"
Tyinlam, "Tyinsnabben"
Erik André Flaate Lien, (geit)
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, "Blåmann"
Harald Moen/Vølbu Kjøt, (storfe)
Bagn Pølsemakeri, (elg)
Vølbu Kjøt, (hest)
Vølbu Kjøt (storfe)
Ove T. Lien, Biffpølse av elg
Moahaugen Gard, Fårekurv med rødvin
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, "Elgkurv"
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, "Bjødalsfe"
Strandmo, (storfe)
Vilhelmshaugen Gourmetkurv,
Helle Kjøtt, "Jaslangen" (storfe)
Bronse (i tilfeldig rekkefølge):
Vilhelmshaugen Gourmetkurv,
Kai Arne Tørsstad, "Go´kurven"
Skimakeren og Budeia, Nørrekurv, (geit)
Inger Strand og Knut Sigurd Rødningen, "Trøllhøvdkurv med rips"
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, reinsdyr
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, "Hugakurv"
Bagn Pølsemakeri, (elg med lauk)
Bagn Pølsemakeri, "Pølsemakerens hjortepølse"
Vilhelmshaugen Gourmetkurv, "Eldebakkurv"
Bagn Pølsemakeri, (elg)
Inger Strand og Knut Sigurd Rødningen, "Strøndakurv"
Bagn Pølsemakeri, (Aurdal stabbur)
Valdresgildets fagjury bestod i år av (f.v.) Gøran Bring (kjøkkensjef på Danebu Kongsgaard), Astrid Inger Haadem (tidligere kurv- og lokalmatprodusent) og Remo Svendsen (kokk og tidligere restauranteier) Foto: Lene Hovi