Valdres resertifisert som Bærekraftig Reisemål

Et samlet Valdres gleder seg over at destinasjonen og regionen er re-merket som Bærekraftig Reisemål. Fra venstre: Ingunn Sørnes (spesialrådgiver for bærekraftig reiseliv i Innovasjon Norge), Torill Olsson (prosessveileder fra Mimir), Haldor Ødegård (ordfører i Vestre Slidre), Marit Hougsrud (ordfører i Sør-Aurdal), Merete Hovi (prosjektleder for merkingen, reiselivssjef og daglig leder for Visit Valdres), Bjarne Budal (ordfører i Øystre Slidre), Knut Arne Fjelltun (ordfører i Nord-Aurdal) og Linda Mæhlum Robøle (ordfører i Etnedal). Foto: Lene Hovi

Med en fin markering feiret aktører i Valdres at regionen ble re-merket som Bærekraftig Reisemål fredag 30. august. Et stort stykke arbeid er nedlagt, men det betyr på ingen måte at vi er i mål. Markeringen er en viktig påminnelse om at dette er en pågående prosess, og at Valdres må fortsette å møte kommende krav sammen.

Tekst: Lene Hovi (lene.hovi@valdres.no)
Valdres Natur- og Kulturpark

- Da vi først oppnådde merket for Bærekraftig Reisemål i 2021 var vi nedstengt på grunn av koronapandemien. Vi kunne ikke samles og mottok diplomet som en pdf-fil på e-post. Det er veldig mye hyggeligere å motta dette beviset på at vi nå også har lykkes i å oppnå en minst like krevende re-merking, tre år etter, sammen med dere i dag. Med kaffe og kake, fine taler og et flott og innrammet diplom fra Innovasjon Norge.

Det sa en fornøyd og stolt reiselivssjef og daglig leder i Visit Valdres, Merete Hovi, da hun i talen sin startet med å takke alle involverte som har bidratt til at Valdres har oppnådd re-merket som Bærekraftig Reisemål under markeringen fredag 30. august.

I Valdres Folkemuseums festsal var et nesten fulltallig ordførerkorps, regionale samarbeidspartnere, økonomiske støttespillere, kulturinstitusjoner og Innovasjon Norge representert.

Leverer på 84 indikatorer

Å fortjene merking, eller en re-merking, som Bærekraftig Reisemål er ikke plankekjøring. Samtidig er dette en merkeordning som stadig flere turister navigerer etter og destinasjoner etterstreber.

- Da vi begynte å jobbe med Bærekraftig Reisemål rundt 2017, kunne vi ikke forestille oss omfanget, og en mer kravstor merkeordning skal man lete lenge etter. Men samtidig er det nettopp dette som gjør den så bra – og ikke minst, troverdig, sa Hovi

Det er Innovasjon Norge som står bak merkeordningen og den setter krav til reiselivet for å bidra til FNs Bærekraftsmål.

For Valdres sin del har en prosessveileder fra Mimir, Torill Olsson, bistått i arbeidet.

- Det er rett og slett så krevende at Innovasjon Norge har sagt at man må ha med seg en ekstern ressurs inn i flere dialoger med aktører, og at denne personen skal ha erfaring fra tilsvarende prosesser. Det skal leveres på hele 84 kriterier, eller såkalte indikatorer, og de er absolutte. Samtidig må vi se til at reisemålene finner prosesser som fungerer for dem, det er ikke bare å kopiere tilsvarende løsninger fra andre destinasjoner, den må skreddersys og tilpasses underveis, sa Olsson.

For Valdres er det to ting som utmerker seg for at dette lykkes, mente hun.

- En strukturert prosjektleder er viktig, det har dere hatt i Merete Hovi. Like viktig er tillit mellom aktørene som bidrar inn. Der er dere gode her i Valdres. Det samhandles godt og målet er alltid å forstå og styrke hverandre, samt skape en felles identitet. Dette ser vi også at dere har blitt enda bedre på de siste årene, påpekte Olsson.

Hun påpekte også at bærekraftsmål stadig blir mer verdibaserte, de har sosiale dimensjoner og kan bidra til å finne ut av hva som er viktig for destinasjonen, regionen og omgivelsene.

- Det gjør forhåpentligvis at slike prosesser er verdt det. Det koster, men man kommer styrket ut av det. Det håper jeg dere i Valdres føler på i dag, avsluttet Olsson.

- Gratulerer, Valdres

Ingunn Sørnes, spesialrådgiver for bærekraftig reiseliv i Innovasjon Norge, kom med selve diplomet. Hun hadde mye heder, men også gode råd videre for Valdres denne dagen.

- Merkeoppnåelsen for Bærekraftig Reiseliv i 2021, samt dagens og forhåpentligvis påfølgende re-merkinger, er med på å vise at Valdres både leverer og ønsker å levere fremover. Jeg tror også prosessen har gitt dere en god oversikt over fremtidige utfordringer. Aktørene i Valdres fremstår bevisste og motiverte for jobben videre. Om tre år skal dere «stemple inn» igjen, da er det lovede at Visit Valdres har den nest største medlemsmassen som destinasjon nasjonalt, kun slått av Bergen by. Dere har en av landets mest gjennomarbeidede risiko- og beredskapsplaner som destinasjon og en imponerende økning i miljøsertifiserte bedrifter i regionen. Dere jobber godt sammen. Gratulerer med dagen og stå på videre, sa Sørnes før diplomet ble overlevert.

Merkeordningen for Bærekraftig Reisemål:

- Merkeordningen for bærekraftige reisemål er utviklet av Innovasjon Norge i et bredt samarbeid med reiselivsnæringen, og tilbys reisemål som et utviklingsverktøy for bærekraftig destinasjonsutvikling. 
- Siden 2013 har 40 reisemål fått merket, og 14 andre er i gang. 136 kommuner er involvert. 
- Arbeidet er reiselivets måte å samle data og indikatorer som inngår i rapportering om FNs bærekraftsmål. 
- Merkeordningen bygger på internasjonale standarder for hvordan et reisemål kan sikre bedre grep om egen retning og utvikling i et samspill mellom reiseliv, kommune og lokalsamfunn. Oppnådd merke er likevel kun en milepæl. 
- Merket er gyldig i tre år fra godkjenning, og for å opprettholde merket må reisemålet oppdatere sin besvarelse og levere tydelig forbedring på 84 indikatorer. 
- Mer info om merkeordningen: https://www.innovasjonnorge.no/no/tjenester/reiseliv/merket-for-barekraftig-reiseliv/  

Markering av at seks kommuner, regionale samarbeidspartnere, økonomiske støttespilere (som Innovasjon Norge og Sparebankstiftelsen Hallingdal Valdres), kulturliv og øvrig næringsliv oppnådde et felles mål: Å resertifisere Valdres som Bærekratig Reisemål (Foto: Lene Hovi)

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: