Bli kjent med vår nye kulturarvrådgiver

Henriette Storbækken flyttet til Valdres i juni i år og startet i stillingen som kulturarvrådgiver i Valdres Natur- og Kulturpark rett etter avlagt masteroppgave i arkeologi på NTNU. Bli bedre kjent med henne og prosjektet Ung i Park i denne artikkelen. (Alle foto: Lene Hovi)

Hei fra Henriette

Torsdag 29. august hadde jeg mitt første møte med Ung i Park, et prosjekt som har som formål å involvere ungdom i å lære om, ta i bruk og ivareta natur og kultur i Valdres-regionen. Som relativt fersk kulturarvrådgiver i Valdres Natur- og Kulturpark gledet jeg meg til en dag ute i felt og se kulturarvformidlere og ungdom i skjønn harmoni. 

Mitt navn er Henriette Strorbækken og jeg lærte mye om Valdres og vår geografisk særegne kulturarv denne dagen!

Olestølen som læringsarena

Denne torsdagen ble en flott gjeng med førsteklassinger fra studiespesialisering på Valdres vidaregåande skule tatt imot av Kathrin og Thomas Aslaksby på Olestølen i Øystre Slidre. Skimaker’n og Budeia, som de kaller seg, fortalte litt om seg selv og hva de driver med. I korte trekk, Thomas lager ski og Kathrin produserer ost.

Men, så klart innebærer støling mer enn bare de enkelte sluttprodukt.

Da det var mer støling i fjellet, tilbake i historisk tid, var det også flere dyr som beitet og holdt blant annet einebusken litt mer i sjakk, mens nå er det generelt lite beiting og stølsområdende gror igjen med eksempelvis einer og krekling, mens andre plantearter forsvinner. Da må man ty til med litt menneskelig «elbowgrease». 

Elevene blir med å rive brisk og bidrar til et åpnere kulturlandskap. 

Praktisk læring

Elevene ble delt i tre grupper hvor de rullerte på post. 

Post 1: Ysting; hvordan framstille ost av geitemelk.

Post 2: Artsorakel, bli kjent med artsmangfoldet i umiddelbar nærhet og det biologiske mangfoldet i fjellet. 

Post 3: «Rive brisk», skjøtsling av einer og kulturlandskap. 

Med appen "Artsorakel" ble det oppdagelsesferd og forsøk på å finne spesifikke og sjeldne vekster som man finner i beiteområder.

Å knytte bånd til hverandre og naturen.

Takket være Thomas, Kathrin og lærer Ingunn Vedvik Jensen fra Valdres VGS ble dagens utflukt utrolig lærerik! Det er veldig givende å få samarbeide med så energiske og kunnskapsrike mennesker, leve med og av naturen, samt å lære kommende generasjoner om stølstradisjoner.

Det er uvurderlig å kunne få et slikt møte med natur og immateriell kulturarv. Med Ung i Park håper vi å gi flere ungdommer en unik mulighet til å bli bedre kjent med både hvordan Valdres er og, ikke minst, har vært. 

Ut i fra hva jeg kunne se, så ungdommene ut til å hygge seg. Det gjorde i hvert fall jeg.

Godt samarbeid: Ung i Park er et samarbeid mellom ulike skoler, ressurspersoner i Valdres og Valdres Natur- og Kulturpark. Fra venstre: Kathrin Aslaksby, Ingunn Vedvik Jensen, Henriette Storbækken og Thomas Aslaksby.

Søk ting å gjøre

Type:
Sted:
Sted
Navn / nøkkelord: