- Kanskje det bidro til at jeg skilte meg litt ut?
25. april 2025
Det har vært en lang periode med hemmelighold og innestengt jubel for Cathrine Dokken Belsheim etter innspillingen av Bakemesterskapet i fjor vår. Nå nyter hun seieren, nye vennskap og karrierevalget hun ser seg gledelig nødt til å teste ut, da det viste seg at hun er Norges beste hobbybaker. (Foto: Lage Ask/NRK)
Cathrine Dokken Belsheim har ikke bare imponert oss med å bake seg til topps i en nasjonal bakekonkurranse, hun klarte jammen også å «klemme litt Valdres» inn i nesten hvert bakverk hun leverte.
Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark
Etter snart et år med hemmelighold er katta ute av sekken og vi kan få et etterlengtet innblikk i hodet til vinneren av Bakemesterskapet 2025. Den TV-sendte finalen rullet over skjermene fredag 25. april.
- Det er selvsagt en helt fantastisk fin følelse å ha gått av med seieren, å få fortelle at dette gikk hele veien og at jeg nå kan dele gleden med alle jeg kjenner, forteller Cathrine.
Under finalen i mai 2024 stod hun utenfor teltet sammen med finalekonkurrentene Bawer Abassi og Martin Søraa, og tenkte at hun svært fornøyd med å ha kommet på pallen.
- Jeg hadde ingen forventninger om å vinne før jeg hørte navnet mitt bli ropt opp. Bawer og Martin er så dyktige og var veldig sterke konkurrenter. Det tok tid før det gikk opp for meg at seieren faktisk var min.
Altoppslukende bakeboble
Cathrine forteller om en intens innspillingsperiode og et varig vennskap deltakerne imellom.
- Innspillingen i Bergen pågikk i nesten en måned, og selv om vi hadde fri i helgene var vi også da i teltet og øvde og terpet nærmest døgnet rundt. Der og da var det alt som betydde noe, samtidig som vi savnet alle hjemme.
Og den gode tonen mellom konkurrerende bakere var ikke et spill for TV-kameraene.
- Vi hadde en felles lidenskap og mye pålagt mobilfri, da blir man jo fort og godt kjent med hverandre. Vi ble en gjeng som fortsatt har daglig kontakt, og til sommeren skal vi og deltakerne fra første sesong møtes under Pride i Oslo og dele ut cupcakes under paraden.
En dæsj av Valdres
De som har fulgt med på Bakemesterskapet i år har sikkert registrert at Cathrine gjerne har et hint til Valdres i smaken eller i utformingen av bakverkene sine.
- Hvor bevisst var dette grepet?
- Nå er jeg jo glad i Valdres og stolt av å være fra Valdres, så mye av det kom helt naturlig, men etter 17 år som fotograf her i regionen har jeg jo også fått dette med å kommunisere en kultur og ulike særtrekk under huden. Jeg ville vise en egenart i det jeg bakte og tror også at det bidro til at jeg kanskje skilte meg litt ut.
Cathrine lagde blant annet en hardingfele av makrondeig, smaksatte de mer klassiske makronene med Valdres-basert treak-fyll og kalte verket Makronslått. Under den Italienske uka skulle det bakes pizza, og da valgte hun å toppe de med de lokale ostene «Vis Ole» fra Olestølen og vellagret «Bufar» fra Valdresmeieriet. Vafler ble laget med smaker fra ektemannens eget ølbryggeri og både skihytta og «landskap i vinden»-kaka kan tolkes som en klem til Valdres-fjell og våre hyttetradisjoner.
Noen av bakverkene som Cathrine Dokken Belsheim leverte under konkurransen. Foto av vafler, kake i vinterlandskap og pizza: Lars Kristian Steen/NRK. Foto av Makronslått: Lage Ask/NRK
- Kan ikke å snu nå
Fotokameraet, som i over 17 år har vært hennes faste vedheng om halsen, må nå vike for bakeforkledet. Cathrine vil satse videre på baking, og da vil hun gjøre det med fullt fokus.
- Dette er en spennende fase. Jeg er slik skrudd sammen at når jeg skal gå for noe, så skal det gjøres skikkelig og jeg må være 100 prosent til stede med både hode og kropp. Jeg ønsker å ta ting som det kommer og finne min form, derfor har jeg skalert kraftig ned på fotooppdrag.
Det er makroner det går i for tiden, og det ryktes at det ofte blir utsolgt hos utsalget til Bakeriet i Valdres i Aurdal, der de selges over disk.
- Foreløpig er det ingen planer om å åpne et eget utsalg. Jeg har et kjempegodt samarbeid med Bakeriet i Valdres, som jeg også deler bakelokaler med.
Hun tar også imot større bestillinger av makroner, og har fulle bestillingslister til langt ut i juni. Det er lite laurbær-hviling å spore i timeplanen og stemmeleiet til bakermesteren.
- Men det er godt, veldig godt, å nå få slippe løs gleden og stoltheten. Jeg koste meg så voldsomt i det teltet at det hadde vært verdt det om jeg ikke hadde nådd helt opp også, men så vant jeg. Det er deilig å ikke måtte holde på hemmeligheter lenger!
Et gledelig øyeblikk Cathrine Dokken Belsheim har holdt lenge for seg selv. Her blir hun utropt som vinner av Bakemesterskapet 2025. Vi gratulerer! (Foto: Lage Ask/NRK)