Jotunheimen fikk navnet sitt i 1862 av den norske dikteren Aasmund Olavsson Vinje, som oppkalte fjellområdet etter jotnene i nørron mytologi. Her ligger de høyeste fjellene i Norge og hele Nord-Europa, med Galdhøpiggen (2469 moh) og Glittertinden (2457 moh inkl. brehøyde, etter nyeste oppmåling) i spissen. Først på 33. plass finner man den høyeste toppen utenfor Jotunheimen, Snøhetta på Dovrefjell, med 2286 moh. Landskapet i Jotunheimen preges av blokkmark, bratte fjellsider og fonner/breer. Jotunheimen nasjonalpark ble opprettet i 1980, og den verner et vilt, særegent, vakkert og i stor grad urørt fjellandskap med geologiske forekomster, dyre- og planteliv og kulturminner. I dalene kan man finne frodig vegetasjon og sjeldne planter. Jotunheimen er populær hos ski- og fotturister og byr på et nettverk av merkede DNT-stier og hytter.
Planteliv
Berggrunn, topografi og klima varierer veldig på korte avstander i Jotunheimen, og det gjør at fjellområdet har tilsvarende variasjon i plantelivet. Det er også interessant å merke seg at vegetasjonen kryper høyere opp i Jotunheimen enn andre steder i landet, og at flere plantearter noterer høyderekorden sin her. Over 40 plantearter som blomstrer er funnet over en høyde på 2000 m i Jotunheimen. Blant disse er det issoleien som holder høyderekorden på nesten 2400 moh innunder Glittertinden. Andre vanlige høyfjellsplanter i Jotunheimen er bl.a. fjellsmelle, reinrose, rødsildre og rosenrot. I det frodige mikroklimaet langs Gjende vokser typiske lavlandsarter som kanelrose, liljekonvall og tysbast, og i de bratte, vannoverrislede fjellskrentene ovenfor vannet kan man finne den vakre sildrearten bergfrue, også kalt fjelldronning.
Dyreliv
Av de fire store rovdyrene i landet er det i dag bare jerv og gaupe som har fast tilhold i Jotunheimen. Både hjort og elg forekommer innenfor nasjonalparken, og rådyr kan påtreffes sporadisk i randsonene, men det er reinen som er karakterarten blant hjortedyrene i høyfjellet. Visste du at reinen er den eneste hjortearten, der både hanner og hunner bærer gevir?
Ca. 75 fuglearter hekker i nasjonalparken (i overkant av 100 når man regner med tilgrensende verneområder), herunder sårbare rovfuglarter. En god del fuglearter i fjellet hekker på bakken, noe som gjør dem veldig utsatte. Derfor er det ekstra viktig å respektere båndtvangen og holde seg mest mulig til eksisterende stier når en ferdes i nasjonalparken. Kjente og kjære karakterarter blant fuglene i høyfjellet er bl.a. heilo, blåstrupe, fjellvåk, fjellerke og fjellrype. Vil du oppleve noe av fuglelivet, får du tips om steder og arter på fuglekikkingssidene våre. Opptre varsomt og ikke forstyrr dyr og fugler mer enn ytterst nødvendig.
Ansvarlig ferdsel
Hjelp oss å bevare den vakre naturen i Jotunheimen og Valdres til framtidige besøkende og for naturens egen skyld. Her er noen tips om hvordan du kan bidra:
o Pass på å etterlate leirplassen slik at det er reint og ryddig til nestemann som vil oppleve fjellet.
o Hjelp oss med å holde naturen fri for søppel
o Kildesorter der dette er tilrettelagt og benytt miljøstasjonene, miljøpunktene og miljøtorgene
o Vær godt forberedt før du legger ut på lengre turer
o Ta med egen vannflaske
o Opptre hensynsfullt ovenfor dyre- og planteliv
o Respekter båndtvangen
o Velg å følge eksisterende stier framfor å gå vilt
o Ikke bygg villvarder. Varder har en sikkerhetsfunksjon, og villvarding kan lede folk i vansker og også gjøre det vanskelig for redningsmannskap å orientere seg i dårlig sikt.
o Slukk lyset når du forlater hotellrommet, leiligheten eller hytta
o Vurder om du kan la bilen stå, og heller ta bussen
o Støtt lokalt næringsliv og lokale produsenter
Les gjerne også nasjonalparkens egne råd om ansvarlig ferdsel.
Sikkerhet på tur
Jotunheimen er et høyfjellsområde, der terrenget er krevende og været kan skifte fort og uforutsett. Les videre her om hvordan å være trygg i fjellet.
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram