Langsua nasjonalpark ble opprettet i 2011 som en utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark. Landskapet består av skog, lavfjell og våtmark med stort villmarkspreg. Høyeste punkt i Langsua er Skaget (1685 moh). Den langvarige beitebruken i området har dannet grunnlag for et enestående artsmangfold. I tillegg finnes det spor etter jakt og fangst av rein og elg, kullmiler og jernutvinning som går mange tusen år tilbake.
Friluftsliv
Langsua er godt tilrettelagt for friluftsliv hele året, med merkede stier, stikkede løyper, åpne hytter og buer, gode fiskevann og familievennlige toppturer.
Naturreservater
Det er seks naturreservater og fire landskapsvernområder i direkte tilknytning til nasjonalparken: Dokkfaret, Espedalen, Haldorbu og Storlægeret landskapsvernområder, og Hynna, Røssjøen, Kjølaåne, Hersjømyrin, Oppsjømyra og Skardberga naturreservater. Skardberga er et barskogskogsreservat, mens de andre utgjør våtmarksreservater. Totalt utgjør det sammenhengende vernede arealet i overkant av 1000 km2.
Dyrelivet
Store våtmarksarealer i lavfjellsregionen er det få igjen av i landet. Derfor er Langsua viktig for fuglearter som krever store arealer for å jakte og hekke, som fjellvåk og myrhauk og sjeldne våtmarksarter som dobbeltbekkasin og fjellmyrløper. Stor- og småspoven hekker også på myrene i verneområdet. I fjellbjørkeskogen er rødvingetrost og bjørkefink tallrike, og sangsvane og storlom hekker i tilknytning til vann og innsjøer. Vil du utforske fuglelivet i Langsua nærmere, anbefaler vi å se mer på denne siden. Et av de mest omfattende elgtrekkene i Europa går i Langsua. Opptre varsom og ikke forstyrr fugler og andre dyr mer enn ytterst nødvendig.
Plantelivet
Spesielt kjent er Langsua for sin forekomst av skjeggklokka. Dette er en plante som i hele Nord-Europa kun finnes på få plasser i Langsua og omegn. De nærmeste forekomstene ellers er i kalkrike fjellområder i Sørøst-Europa. I frodig bjørkeskog vokser blant annet orkideer og høgstauder. Våtmarkene er viktige leveområder for sjeldne og truede planter som huldrestarr, finnmarkstarr og marinøkler. I de gamle barskogene vokser sopp og lav.
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram