Fuglekikking - Fløafjorden og Dokkafjorden
Om
Fløafjorden:
Fløafjorden nås fra Leira ved å kjøre ned skogsbilveien Fløafjordvegen fra gamle barneskole (bak Elkjøp) mot demningen. Fortsett rett fram helt til parkerings- og rasteplass ved østbredden av vannet. Fløafjorden er lett tigjengelig og egner seg godt for en snartur når man er i området rundt Fagernes. Tidlig morgen er best, men ettermiddag/kveld kan også være lønnsomt. Våren (april-mai) er beste tid, men området er tilgjengelig hele året. Når det ligger snø, må man gå den siste kilometeren fra veien ned mot vannet til fots. Teleskop anbefales.
Kvinender og stokkender er der hele året. Fossekall, sangsvaner og silender er vanlig utenom hekketiden, noen ganger også sjøorre eller svartand. Fossekallen er i Skamåni hele året, men er mest tallrike om vinteren. Under trekktidene er det vanlig å se krikkand, toppand, brunnakke, storlom, horndykker og vadere som skogsnipe, strandsnipe, gluttsnipe og storspove, samt kanadagås og grågås. Om sommeren kan fiskeørn ses i området, og sandsvale, låvesvale og taksvale jakter over vannet. Av sjeldenheter er sivhøne, ringand, mandarinand og stripegås (trulig rømlinger) observert.
I skogen rundt hekker svart-, flagg- og grønnspett. Fuglekonge, gjerdesmett, sivspurv og meiser kan også observeres. I gode ugleår kan perleugle hekke i skogen.
Skamåni og Dokkafjorden:
Skamåni er elva fra Fløafjorden nedover mot Dokkafjorden, som er neste vann i vassdraget nedstrøms. I Skamåni er det fossekall, og fuglelivet i Dokkafjorden er mye det samme som i Fløafjorden. Kvinender og stokkender er det mest av, men om våren under trekket kan man oppleve mye annet, bl.a. horndykker, brunnakke og laksand. Litt senere kommer storlommen. Traner raster på tørrlagte områder før vannspeilet stiger, og den ene og andre grå- eller kortnebbgåsa og til og med knekkand kan slå seg ned noen dager. Storspove og enkeltbekassin er blant vaderne som kan oppleves, og i strandsonen kan en være så heldig å finne kvartbekassin.
I berget på andre siden av vannet kan vandrefalken hekke, og i berget ovenfor Vestringsbygda mot Åbjør har vepsevåk i flere år hatt reir.
Området nås best fra vestsiden langs Vestringslinna mellom Leira og Vestringsbygda/Sundvollen. Parker ved Vestringsbygda barnehage, kryss veien på skibroa og gå ned til vannet, eller parker ved Valdres Golf og utforsk vannkanten der (vis hensyn og pass på at du ikke står i veien for andre biler eller er til sjenanse for golfspillerne). Teleskop anbefales.
TripAdvisor
Se også
Valdres Camping, Nord-Aurdal
Aurdal Fjordcamping og hytter, Nord-Aurdal
Fuglekikking - Stølsvidda, Nord-Aurdal
Fuglekikking - Fagernes, Nord-Aurdal