Om
Trekanten i Vassfaret er en flott vandrerute som går mellom de selvbetjente DNT-hyttene Storekrakkoia, Vassfarkoia og Fønhuskoia. Det anbefales å dele opp etappene i fire dager med start på Bogbrua.
Dag 1: Bogbrua - Storekrak (6 km)
Fra Bogbrua følges veien i 6 km opp til Storkrakkoia. Fra hytta er det en flott utsikt mot Vassfardalen. Selve koia er ganske liten med to små rom og til sammen 6 senger. Det finnes også en sikringsbu med 3 sengeplasser og hundebur.
Dag 2: Storekrak – Vassfarkoia (17 km)
Fra Storekrak går turen mot Vassfarkoia. Man kommer fort over tregrensa og vandrer opp mot Ørneflag. Stien svinger rundt toppen på nordsiden, og nå kan man virkelig nyte utsikten mot ytre del av Vassfaret og bygda Hedalen. Ørneflag er Sør-Aurdals høyeste punkt på 1243 MOH, og er verdt et besøk i seg selv. Etter hvert dukker Tolvtjerna opp. Disse 12 vannene, som ligger tett ved hverandre i snaufjellet, kan fort friste en og annen fisker på en godværsdag. Her ligger også nødbua "Harehopp". Bua har vedovn og køyeseng, og er en fin plass å raste ved. Derfra bærer det nedover i skogsterreng til Veneli og Vassfarkoia. Hytta sto klar våren 2022, og er delt inn i tre leiligheter som har to soverom hver. Totalt 20 sengeplasser, ett handicaprom og 3 hundebur.
Dag 3: Vassfarkoia - Fønhuskoia (23 km)
Turen starter med kulturstien som er anlagt fra Veneli ned mot Vassfaret. Underveis kan du lese om skogsdrift, jakt, fiske, fangst og dyreliv på informasjonstavlene langs kulturstien. Etter å ha rundet Raufjell åpner Vassfaret seg i sin fulle dal, og man kan skue tilbake til Dytthølsknatten, Aurdalsfjorden og Hedalsfjella. Ved nedre Grunntjern er det en trivelig leirplass innerst i den lune vika, der stien kommer ned. Terrenget går litt opp igjen, før man kommer til Vassfarmølla. Her står husa godt bevart og minner om tida det var dyrking av korn og levende liv i Vassfaret. Elva over Grunntjerndammen, som var utgangspunktet for tømmerfløting, passeres og stien går langs østsiden av dalen oppover langs Suluvatnet og videre langs elva opp mot Strøen. Etter Strøsdammen følges veien en drøy km, før man tar stien ned til Fønhuskoia. Hytta har 4 soverom hvorav ett er hunderom med egen inngang. Totalt 21 sengeplasser. I tillegg er det en sikringsbu/stabbur med 2 rom, hvorav det ene huser en utstilling om Mikkjel Fønhus sin diktning og virke. Hytta ligger på en odde hvor solnedgangen kan nytes vestover mot Strøen.
Dag 4: Fønhuskoia - Storekrak/Bogbrua (33 km/39 km)
Følg stien og grusveien tilbake til Strøsdammen, og deretter sti mot Slasætra og Slafjellet. Herfra er det utsikt mot Jotunheimen, Hemsedal, Hallingskarvet og Gaustatoppen. Fra utløpet av Fjellvatnet følges Dølavegen mot Hedalen til Storaustjern og Sæterknatten. Toppunktet er en fin avstikker ved godt vær. Stien fortsetter over Manfjellet. Ved stiskille følges nyanlagt sti mot Langtjernkollen, som er Hedalsfjellets høyeste punkt på 1148 meter. Her åpner terrenget seg med flott utsikt mot Storbekkseilen, øvre Ådalen og Sperillen. I godvær kan en avstikker til stupkanten anbefales, men vær obs på stupet! Ved tregrensa og østre Storbekken passeres minneplata etter slagbjørnen Rugg. Nå venter en 600 m lang nedstigning til Vassfarvegen, som følges 2,7 km tilbake til Bogbrua.
God tur!