Tradisjon, kultur og opplevelse er ordene som beskriver Rakfisk fra Valdres best. Dette er rakfisk med en karakteristisk lukt og smak, delikat rød farge og en fast, men smørevillig konsistens.
Valdres er i dag et primærområde for produksjon av rakfisk i Norge, en produksjon som kan spores tilbake helt til 1600-tallet. Raking av fisk er en gammel konserveringsmetode som opprinnelig kommer fra de indre dal- og fjellstrøkene i Sør-Norge. Rakfisk var da blant varene som ble solgt av bønder på markedene i byområdene.
Ørreten er klekket, oppdrettet, slaktet og foredlet av seks ulike rakfiskprodusenter i Valdres. Den produseres kun av det beste fiskeråstoffet, og legges i butt senest to timer etter slakting. Rakfisk fra Valdres selges i tre varianter: Mild, lagret og vellagret. Variantene bestemmes ut fra modningstid.
Rakfisk fra Valdres er ørret fra vann og vassdrag i Valdres som er foredlet i henhold til god gammel tradisjon. Rakfisk fra Valdres er ett av svært få norske produkter som har beskyttet geografisk betegnelse. Dette er en offentlig merkeordning for norske matskatter med en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon eller særpreg.
Vi spiser som oftest rakfisk sammen med potetlefse, flatbrød eller med kokte poteter, rødløk, rømme og smør. Den kan også serveres som sushi.
Medlemmer i Rakfisk fra Valdres: Noraker Gård, Hande Gård, Haadem Fisk, Røn Gard, Lofoss Fisk og Trøsvik Gård. Disse produsentene kan bruke spesialmerket på sin rakfisk.
Hver år, føste helgen i november, hylles rakfisken under Norsk Rakfiskfestival, der både fagjury og folkejury stemmer frem sin favoritt. Her kan du se vinnerhistorikken fra 1993 og frem til i dag.
Hvor får du kjøpt rakfisk fra Valdres?
Dagligvarebutikker over det ganske land har i dag rakfisk. I Valdres er rakfisk fast varesortiment i de fleste matbutikker.
Flere rakfiskprodusenter har eget utsalg i tillegg til at de kan sende/levere.
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram