Kjøtt av tamrein som har gått på naturbeite i fjellområdene i Jotunheimen og Filefjell er en nasjonal matskatt. Rein fra Jotunheimen fikk "geografisk beskyttet betegnelse" av Stiftelsen Norsk Mat i 2021 som den første i landet fra reindrifta. Merkeordningen setter kjøttet på samme hylle som eksempelvis Frankrikes champagne og roquefort, Italias parmaskinke og vår egen rakfisk og kurv.
I Jotunheimen har man drevet med rein siden 1400-tallet, trolig enda lengre. Beiteområdene er svært gode for rein med fjellblomster, lyng og lav. Dette gir kjøtt av høy kvalitet med en mild smak av vilt.
Reinen gjetes for å utnytte beiteforholdene best mulig. Den flytter selv til de områdene der beitet er best og det er ikke lov å bruke bil for å transportere reinen mellom beiteormrådene. Det er heller ikke lov å bruke kraftfôr, tilleggsfôr eller kunstige tilsetningsstoff.
Kunnskap og kvalitet
Reinlagenes høye kunnskap om reindrift bidrar til sunne flokker og god kjøttkvalitet. De driver systematisk avl, registrering og oppfølging av flokkene med fast ansatte gjetere. Minimum 50 prosent av dyrene som slaktes skal være kalv. Det sikrer tilpasset størrelse på flokkene slik at beiteområdene ikke beites ned.
I dag driver fire ulike tamreinlag med reindrift i området: Filefjell reinlag, Fram reinlag, Vågå tamreinlag og Lom tamreinlag
Rein fra Jotunheimen fås kjøpt under varemerket Kolonihagen hos Rema 1000 og i utvalgte spesialbutikker og restauranter.
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram