Har du smakt ekte setersmør, så vet du hvordan dette hever smaksopplevelsen.
Fra eldre tid ble det meste av vinterforrådet av ost og smør på fjellgardene produsert på rike beiteressurser i utmarka rundt setra. Budeia visste at smøret ble ekstra godt her oppe. Det er fordi fjellgraset har ekstra gode kvaliteter og den friske fjellufta er godt egna for melkeforedling. I tillegg til unik smak, farge og kvalitet inneholder setersmøret historien om samspillet mellom menneske, dyr og natur. I setersmør skal kuene høste minst 70% av tørrstoffet fra utmark.
Nyere forskning har vist at budeiene hadde rett; lys og temperatur påvirker graset slik at melk fra fjellbeiter får spesielle kvaliteter. Det gir smøret høyere innhold av omega 3, antioksidanter og betakaroten som gir smøret en særegen smak og ekstra gul farge.
(Hanne Sickel: 2014).
Håndverk
Å kinne setersmør er et håndverk. Varm, nysilt melk blir separert og fløten satt til syrning i egen rømmebutt. Rømmen blir kinna til den skiller seg i smør og kjernemelk.
Setersmøret er ettertraktet og dagens budeier går fort tom for denne eksklusive varen.
Valdres er den regionen Nord-Europa med mest aktive støler, og flere av våre flotte budeier kinner smør sommeren i gjennom. Overskuddet selges ofte over setertrappa eller i mindre nisjebutikker.
I 2019 fikk setersmør/stølssmør Stiftelsen Norsk Mat sitt merke for beskyttet tradisjonelt særpreg.
Hvorfor beskytte akkurat setersmøret?
Setersmøret er et unikt matprodukt, men knytter også til seg en rekke tilleggsverdier. Seterdrift er en bærekraftig høstingskultur. Dyra får gå fritt på fjellbeite, holder kulturlandskapet åpent og bidrar til økt artsmangfold. Kanskje er der derfor mange forbinder noe positivt med ordet seter og støl? Er det også derfor mange produkter har fått navn som gir seterassosiasjoner?
I butikkhyllene finnes mange såkalte «seterprodukter» som ikke har tilknytning til seterdrift. Ved å gi smøret beskytta betegnelse kan vi forsikre forbruker om at dette produktet faktisk er fra en seter – laget på tradisjonelt vis uten annen tilsetning enn salt.
Godkjente produsenter
Stolte brukere av spesialmerket finner du både i Valdres, Telemark, Trøndelag, Voss og Innerdalen i Møre og Romsdal, Gudbrandsdalen og i Nordre Land.
I Valdres er det i sesong (sommer) mulig å få tak i ekte setersmør fra disse produsentene:
Sparstadstølen i Sanddalen
Strandmo Stølsysteri
Vikabråten gårdsmat
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram