Stølskurs gir innsikt i UNESCO-arven

Ideelt er det 8-10 deltakere per stølskurs. Da får alle delta på på de ulike oppgavene og man blir en fin gjeng som skaper sterke vennskap. Simon Thunestvedt og Kristine Flatland Larsen er nummer fire og fem fra venstre. (Foto: Skimakeren og Budeia)

I desember 2024 fikk stølskulturen i Norge og Sverige en inskripsjon på UNESCOs liste over immateriell kulturarv, en status vi i Valdres er spesielt stolte over da vi er blant de mest aktive stølsområdene i Nord-Europa.

Med et slikt bakteppe er det ekstra hyggelig å invitere til kurshelger på Olestølen, en høyst aktiv geitestøl med bevisste og kunnskapsrike drivere.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur og Kulturpark

I et samarbeid mellom Kathrin og Thomas Aslaksby (Skimakern og Budeia) på Olestølen, Norsk Seterkultur og Ung i Park settes det også i år opp to stølskurs for ungdom og unge voksne. Ett i juni og ett i august, og de blir alltid fulltegnet.

Se mer informasjon om årets kurs og påmeldingsinformasjon lengre ned i artikkelen.

- Fantastisk lærerikt og tett på

- Kurset var satt opp slik at både nybegynnere som oss, og de erfarne gårdbrukerne som deltok, fikk godt utbytte av helgen. 

Det forteller Kristine Flatland Larsen og Simon Thunestvedt som deltok på augustkurset i 2024.

- Opplegget og programmet var en fantastisk, solfylt, lærerik og trivelig opplevelse. Vi fikk komme tett på en historierik kultur, to flotte mennesker og veldig fin natur.

De forteller om mangfoldige oppgaver tett på dyr, natur og elementer.

- Det vi satte spesielt pris på var muligheten til å være med på hele stølshverdagen, uten avkortning. Her fikk man gjøre alt man må når man er på stølen. Fra å sanke inn geitene for melking på morgenen, etterfulgt av ysting av hvitost og brunost, stell av geiter, høner og hester til landskapspleie og skjøtsel av stølsområdene. Opplevelsen var fylt med nærhet til både geiter og hester, iskalde kveldsbad og trivelige fellesmåltider i soloppgang og solnedgang, fortelller Simon og Kristine.

Kathrin Aslaksby er budeie på Olestølen og sammen med mannen sin, Thomas Aslaksby, har hun holdt populære stølskurs i flere år (Foto. Lene Hovi)

Prisbelønt budeie

Kathrin og Thomas Aslaksby er vertskap for stølskursene, og de legger flid i å gi deltakerne gode opplevelser, innsikt i stølshverdagen, samt dele kunnskap og erfaringer. 

De driver økologisk og uten innlagt strøm, er opptatt av landskapspleie og biologisk mangfold. 

I mars 2025 mottok Kathrin Aslaksby årets seterpris fra Norsk Seterkultur, blant annet på grunn av hennes aktive og fremtidsrettede bruk av Olestølen i dag, og evnen til å formidle stølskulturen og holde den levende og aktuell.

- Det handler om å leve i en balansert og bærekraftig ressursutnyttelse. Å benytte seg av naturens ressurser uten å utnytte dem. Vi har dyr som går ut og henter frisk og næringsrik mat helt selv og så foredler vi melken til næringsrik ureist mat uten tilsetningsstoffer eller etterlatt matsvinn. Denne måten å nytte ressursene i fjellet på er særegen for sterkullturen. Man kan ikke lese seg opp på dette mathåndverket, man må lære det gjennom handling. Vår oppgave er å formidle handlingsboren kunnskap, sier Kathrin.

For henne og Thomas er det viktig å vise folk hvordan stølsdriften er i dag, men også hvorfor den er høyaktuell for fremtiden.

- Nå, som i «gamle dager», handler støling om energibalanse og optimalisert matproduksjon på dyra og naturens premisser, og det er veldig hyggelig for oss å se at dette appellerer til en bred målgruppe med ulik tilnærming. Stølen er en perfekt plass for erfarings- og kulturutveksling – i dag, i fortid og for framtiden, avslutter Kathrin.

Påmeldingen er åpen

Stølskurs 27.-29. juni: Klikk her
Stølskurs 29.-31. august: Klikk her 
 

Kveldsstemning på stølen med kortreist mat som deltakerne tilbereder selv (Foto: Skimakeren og Budeia)

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

april 2025

mars 2025

februar 2025

januar 2025

  • Minus 10,5 tonn søppel Onsdag, 29. januar 2025

    Det ble ryddet høyt og lavt etter plastsøppel på avveie i fjor. Her er et knippe bilder fra den gode innsatsen som ble lagt…

  • 19 arrangement på fire dagarTirsdag, 21. januar 2025

    Foto: Cathrine Dokken

    Det skal godt gjerast å ikkje finne noko ein har lyst å få med seg når ein ser på…

>
>
>
visitvaldres