Velkommen til en av Norges flotteste sykkelruter!
Her svarer vi på de meste stilte spørsmålene angående å sykle Mjølkevegen og gir nyttige tips for en vellykket tur. Finner ikke du svar på det du lurer på her, ta kontakt med oss på info@visitvaldres.no!
* Mjølkevegen-vett:
Til tross for sin tilsynelatende nærhet til sivilisasjonen byr Mjølkevegen på store naturopplevelser og fantastisk kulturlandskap i stølsområdene. Dette er også områder med rikt biologisk mangfold som må beskyttes og ivaretas for fremtidige generasjoner. Tusen takk for at du bidrar til at dette naturområde opprettholdes som et hyggelig sted for både fastboende og besøkende og
- holder naturen fri for søppel og avfall. Forsøpling vil bidra til å ødelegge den flotte naturen vår og kan potensielt være skadelig for dyrene. Ta med søpla til neste overnattingssted eller kast det i merkede avfallsbeholdere underveis. Mjølkespannene i Mjølkevegen-rampene er ingen søppelbøtter.
- ikke benytter naturen eller privat eiendom som et offentlig toalett. Det kan være langt mellom servicebedriftene, men bruk disse til den type behov. Det er også en utedo langs Jotunheimvegen (ved avkjøringen mot Nedre Heimdalsvatnet nord for Buhø, mellom Ruten Fjellstue/Skåbu Fjellhotell og Haugseter Fjellstue).
- holder avstand og ta hensyn til både beitedyr og andre dyr.
* Transport inn og ut av ruta
Med tog til Vinstra og tilbake fra Gol eller omvendt. Her må du ha med deg egne sykler, siden det per i dag ikke er sykkelutleie på Vinstra og/eller sykkeltransport mellom Vinstra og Gol. Tips: Det finnes også ferdige turpakker med leiesykler og transport.
Med bil:
a) Parkering på enten Vinstra eller Gol og etter endt tur offentlig transport til utgangspunktet:
- 1) med tog via Oslo
- 2) med buss mellom Gol og Lillehammer (bussbytte på Fagernes og Dokka) og med tog mellom Lillehammer og Vinstra; www.entur.no og www.vy.no
b) I perioden 24.06.-18.08. er det mulig å ta buss fra Fagernes eller Beitostølen til alternativ startpunkt på Lemonsjø. Mjølkevegen er skiltet fra Lemonsjø mot Ruten Fjellstue og videre til Gol. Det er gratis langtidsparkering begge steder (på Fagernes ved Shell og på Beitostølen 300 m ned Beitestølsvegen fra sentrumskrysset mot Raudalen på høyre side, begge er ubevoktet).
Valdresekspressen kjører fra Fagernes og Beitostølen til Gjendesheim, og videre med lokalrute (Innlandstrafikk) fra Gjendesheim til Lemonsjø. Retur fra Golsfjellet/Gol er med lokalrute til Fagernes og ev. enten lokalrute eller Valdresekspressen til Beitosølen. Står man parkert på Fagernes, er det også mulig å sykle fra Golsfjellet tilbake til Fagernes.
* Hvor tidlig/sent i sesongen kan jeg sykle Mjølkevegen?
De sørlige delene kan være sykkelbare allerede ca. fra slutten av mai; hele ruta når Jotunheimvegen og Slettefjellet åpner, ca. medio juni. Ruta om Tyin følger båtsesongen (fra ca. slutten av juni til begynnelsen av september). Mot høsten er Mjølkevegen over Slettefjellet i utgangspunktet sykkelbar helt til snøen kommer, men merk at enkelte overnattings- og spisesteder kan være åpne kun i helgene eller stenge allerede helt før høstferien. Om ikke du booker en ferdig sykkelpakke er det viktig å forhåndssjekke og -booke, samt at man må være innstilt på å klare seg på egenhånd i vått og kaldt høstvær. Grusveiene kan være tungsyklete, spesielt tidlig i sesongen før de har rukket å tørke helt opp, under lengre nedbørsperioder eller når de er nygruset!
OBS! Situasjonen kan variere fra vår til vår, avhengig av snømengder og temperaturer.
* Veistandard: Hva slags underlag sykler man på?
I all hovedsak: Grusveier som er faste og fine å sykle på (i tørt vær) og som har begrenset med biltrafikk. Men! Det kan være noen strekninger med vaskebrett, løs grus langs veikantene. Tidlig i sesongen kan det være tele-/smeltvannskader og veiene kan være nygruset.
Enkelte strekninger går på sti/kjørespor, og du må regne med å trille sykkelen noen steder, f.eks. langs Kongevegen mellom Tyinkrysset og Øye, 2 km mellom Viksyndin og Nørdre Trøllhøvd, i løypretrasé opp mot Storefjell, der det er noe grovt underlag (grus, kjørespor, delvis overvokst) samt på sti over Golsfjellet.
Asfalt er det i starten opp fra Vinstra, langs fv 51 fra 1 km før Bygdin til Beitostølen og på kommunal vei videre til litt forbi Beito, fra Høre via Ryfoss og et stykke oppover mot Syndinstøga, samt på slutten av turen fra vestsiden av Golsfjellet ned til Gol.
* Underveis med el-sykkel; hva må jeg passe på og hvor kan jeg lade el-sykkelen?
De største, lange bakkene der man fort kan gå tom for strøm er fra Ruten til toppen av Jotunheimvegen (sadelen ved Buhøa), over Slettefjellet og opp til Ryfoss. Her skal man bruke "el'en" forsiktig og som supplement. Også etappen fra Tyinholmen via Ryfoss til Syndinstøga er lang og har to lengre stigninger, der syklistene med el-sykler kan oppleve «lade-tørke».
Lademuligheter langs ruta er:
- På Filefjell Turistkontor/Intersport på Tyinkrysset. Her har de også ladere til utlån for Shimano, Bosch og Yamaha. Lading enten inne i butikken eller på veggen utenfor ved søppelkassene dersom det er stengt.
- På Velkomstsenteret/turistkontoret på Beitostølen
- Slettefjellkiosken: 6 kontakter lading av el-sykkel. Kr. 20 kr per lading.
- På Gol: ved turistkontoret - servicestasjon og sykkel-lading, samt ved RV 7 Teslastasjon
- Hos alle overnattingsbedrifter langs ruta
* Hvordan forholder jeg meg i møte med kyr?
Mjølkevegen går gjennom Norges mest aktive stølsområder, med fritt beitende dyr langs store deler av strekningen; både sau, geit og kyr. Hvis du møter kyr når du er på tur langs Mjølkevegen, er det lurt å følge anbefalingene som er laget i samarbeid av bl.a. Norsk Friluftsliv, Norges Bondelag og Tine. Vi gjengir kuvettreglene her:
- Gå av sykkelen. Hold avstand til dyra og gå utenom flokken.
- Ikke gå mellom dyra. Kyr kan være pågående og skape uønskede situasjoner.
- Ikke gå bort til kalver. Kua kan gå til angrep for å beskytte dem.
- Hunder bør ikke tas med bort til beitende dyr. Hvis du sykler Mjølkevegen med hund, gjelder også båndtvang fra 1. april til 20. august. Noen kommuner kan ha utvidet båndtvang utover høsten.
- Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned sykkelen og trekk deg unna. Vent til flokken ha gått sin vei før du går tilbake til sykkelen og fortsetter turen.
- Hvis du kommer gjennom en grind, husk å lukke den igjen også, slik at ikke dyrene kommer seg inn på områder der de ikke skal være.
* Kan jeg ligge i telt langs ruta?
Ruta er ikke lagt opp som rute med telt, og vi anbefaler å bruke våre overnattingsbedrifter langs ruta. Hvis du likevel ønsker å telte, henviser vi til campingplassene som du finner på Beitostølen, nær Ryfoss (avstikker på 6 km langs E16 fra Ryfoss) og på Vaset - i hvert fall i beitesesongen.
Bakgrunnen til dette er at Mjølkevegen skiller seg fra andre sykkelruter ved at den i all hovedsak går i stølslandskap som er i aktiv bruk, det vil si i innmark med fritt beitende dyr; geiter, sau og kyr. Det er idyllisk og utgjør rutas attraksjonskraft og karakter, men det krever en del ekstra hensyn og at syklistene tilpasser seg dette. Spesielt kyr er store, nysgjerrige og kan bli veldig nærgående, og etter løsdriftkravet er det blitt flere ammekyr på beitet. Kyr liker å flokke seg rundt telt og slikke på de, og de kan også trampe på dem. Selv om det ikke var noen dyr å se da du slo opp teltet, kan de plutselig dukke opp. Vann fra bekker, elver og innsjøer langs ruta skal behandles/kokes.
* Sykkelvogn: Kan jeg sykle Mjølkevegen med vogn?
Dette er mulig med noen få unntak, der man må forlate ruta og sykle rundt eller ty til hovedvegen. Dette gjelder trillestrekningene langs Kongevegen, 2 km mellom Viksyndin og Nødre Trøllhøvd og opp til Storefjell.
* Kan jeg kjøre ruta med motorsykkel?
Mjølkevegen er i hovedsak ment å være en rute for syklister. Derimot er det mulig å kjøre den med motorsykkel med noen få unntak, der man må forlate Mjølkevegen og kjøre rundt. Dette gjelder ført og fremst trillestrekningene på Syndin og Golsfjellet. Med motorsykkel må man kjøre ruta over Slettefjellet, siden båten over Bygdin ikke tar med kjøretøy. Vi ber om at det tas ekstra hensyn til beitende dyr og syklister langs veien mtp støy og steinsprut.
* Kan jeg kjøre ruta med bobil?
Dette er mulig å kjøre Mjølkevegen med noen få unntak, der man må forlate ruta og kjøre rundt. Dette gjelder trillestrekningene på Syndin og opp til Storefjell.
Det er utfordringer med å finne stellplasser, siden ruta går gjennom innmark og beitelandskap som er i aktivt bruk, dyr går fritt og det er få steder å sette bilen. Vi anbefaler å bruke campingplassene på Beitostølen, ved Ryfoss og på Vaset om du vil overnatte i bobil langs ruta og ber om at det tas ekstra hensyn til beitende dyr og syklister langs veien mtp støy og steinsprut.
* Finnes det ferdige sykkelpakker for Mjølkevegen som jeg kan booke?
Ønsker du å kjøpe en ferdig sykkelpakke som inneholder alt du trenger - reisen til og fra Mjølkevegen, leiesykler, overnatting og måltider, bagasjetransport, turbeskrivelse og GPS-filer for de forskjellige etappene? Vi har laget en oversikt over ferdige sykkelpakker langs ruta. Du kan velge mellom hele ruta, den nordlige delen, den sørlige delen og helge-/familietur i den sørlige delen.
* Tips til pakklista:
Høyeste punkt på turen er på 1300 m.o.h, klimaet veklser fra vennlig til er barskt, og været kan endre seg fort og uforutsett. For å beholde sykkelgleden underveis er det viktig å pakke rett.
- Langt undertøy og vindtett overtøy på bein og kropp. Lett dunjakke til raske utforbakker, tynn lue og hansker. Like så kortbukse og T-skjorte, i hvert fall midt på sommeren. Badetøy og et lite håndkle.
- Det kan være ujevnheter i veien eller du kan være ukonsentrert, og vipps så er velten et faktum. Alltid sykle med hjelm!
- Dersom du sykler på egenhånd uten bagasjetransport, bør du ha vanntett sykkelveske og/eller regntrekk
- Førstehjelpsutstyr bør være med, siden det kan være flere mil til nærmeste overnattingssted.
- Gode sko, enten vanntette joggesko eller joggesko med skotrekk.
- Litt ekstra energi i form av mat og kalorier, og noe varmt å drikke i termosen. Saft smaker bedre enn vann.
- Vannflasker til å fylle hos overnattingsbedriftene. Siden du sykler gjennom beiteland, bør ikke vann i bekker, elver og vann drikkes ubehandlet.
- Litt lappesaker, bremsekloss, slange og pumpe er alltid kjekt å ha. Leier du sykkel, så skal det følge med. Ruta er lang og avstandene store. Det kan ta tid før ev. hjelp når fram.
Følg oss på Facebook
Følg oss på Instagram