Festmarkering for bunad og støl

Stort oppmøte av både publikum og deltakere på bunad- og budeiefest fredag 6. desember på Valdres Folkemuseum (Foto: Lene Hovi)

Fredag 6. desember ble det markert at både norsk og svensk seterkultur og bunadsbruken i Norge ble innskrevet i UNESCOs liste over immateriell kulturarv under det 19. forsamlingsmøte i Paraguay denne uka.

Tekst: Lene Hovi
Valdres Natur- og Kulturpark

Dette ble feiret over store deler av Norge og på Valdres Folkemuseum var det invitert til bunad- og budeiefest.

Museumsdirektør og vert for kvelden, Ole Aastad Bråten, åpnet festkvelden med å påpeke både glede og alvor med UNESCO-statusen. (Foto: Lene Hovi)

Museumsdirektør Ole Aastad Bråten åpnet festkvelden med å ønske varmt velkommen, men la også vekt på alvoret som følger med en slik UNESCO-status.

- Dette er en dag der verdens nasjoner sier til oss i Norge, og særlig til oss i Valdres, at vi forvalter kultur og tradisjon som har stor verdi for verdenssamfunnet. Men det er også en dag der verden minner oss om at det vi selv som må ta vare på denne kulturarven for framtiden. Vi kan ikke pålegge andre å gjøre det. Dette er en oppgave vi nå har fått fra verdenssamfunnet.

Stort potensial

Ole Aastad Bråten fortsatte med å peke på potensialet for verdiskaping som ligger i å sikre og videreføre disse delene av kulturarven.

- Vi må huske at både bunad og seterkultur også betyr næringer og arbeidsplasser. I norske hjem finnes det 2,5 millioner bunader og Husfliden produserer bunader for over 200 millioner kroner i året. Landbruket er en stor næring for mange tusen av oss. Kulturarv er ikke bare nostalgi og mimring, det er verdiskaping for framtiden, sa museumsdirektøren.

Bunadcatwalk

Feiringen på Valdres folkemuseum fortsatte med en staselig bunadcatwalk der også seterbrukerne viste seg frem i sitt arbeidstøy.

Det hele ble kyndig ledet av initiativtaker Helge Gudheim som dro publikum gjennom historiske linjer og viktige detaljer da over førti flotte representanter av bunadbrukere og seterdrivere beveget seg over den røde løperen.

Klikk her: Se video fra bunadcatwalken

Videre ble det quiz, kake og taler utover kvelden.

Ordførerkorpset i Valdres møtte opp til festkveld på museet. Her ved (f.v.) Jørand Ødegård Lunde, Marit Hougsrud, Haldor Ødegård, Bjarne Budal, Håvard Halvorsen og Linda Mæhlum Robøle (Foto: Lene Hovi)

Seterkulturen er her presentert ved (f.v.) Kirsti Einang, Anna Karoline Ness og Anny Fodnes (Foto: Lene Hovi)

Syv års arbeid

Norsk Seterkultur og Norsk institutt for bunad og folkedrakt har i nærmere syv år drevet nominasjonsarbeidet i tett samarbeid med flere samarbeidspartnere, og på Sentralen i Oslo ble innskrivingene markert på nasjonalt nivå med blant annet en hilsen fra dronning Sonja.

Nyheter Fra Valdres

se Valdresnyheter

News

januar 2025

desember 2024

november 2024

>
>
>
visitvaldres