Vang kommune har i sin kulturminneplan valgt Saltvegen - eller Saltmannavegen - over fjellet til som ett av 20 kulturminner som skal ha ekstra fokus de neste årene. Det har lenge vært kjent at det er et sinnrikt vardesystem som indikerer en eller flere viktige ferdselsveger over fjellet. I 2019 startet Ragnar Eltun som frivillig med å kartfeste vardesystemene med gps. Innlandet Fylkeskommune og fylkesarkeolog Espen Finstad har vært delaktig med kvalitetssikring av arbeidet, og vært med på feltregistreringer. Fra Lærdal i vest er det tidligere fotodokumentert og markert varderekke videre vestover.
Status høsten 2022 er over 500 registreringer. Dette er i hovedsak varder, men også andre kulturminner er registrert.
Kartleggingsområdet på Filefjell fra Utovatnet i nord til Grøndalen i sør fra Smedalen i Vest til Skakadalen i øst
Kartet viser tydelige rutenett mellom øst og vest og nord og sør. Øst-vest ruta er dermed lokalisert og bekrefta ute i terrenget. Når og til hva ruta er brukt blir spekulasjoner, men trolig var det varer som ble fraktet med kløv mellom øst og vest. Salt har vært viktig så lenge det har vært folk, og det nærliggende å tro at dette faktisk er Saltvegen over Filefjell. Det er omfattende spor etter både reinfangst og jernutvinning i Valdresfjella, og trolig ble det også fraktet varer fra øst til vest, som jernbarrer, skinn og gevir.
Det er funnet noen gjenstander langs ruta, og i alle fall en (halv) hestesko er datert middelalder (1030-1537). Det er også funnet hestesko fra 1800-tallet, og det er interessant å merke seg at skoene fra middelalder var til en adskillig mindre hest.
I 2009 ble det på Bjørkum i Lærdal gravd ut et område som viste seg å være en samlingsplass fra vikingtid. Kanskje var det her de utvekslet varer?
Selv om det er ganske flatt terreng, har vegen sine utfordringer. Trolig er det derfor mange dro sammen ifølge som karavaner når saltet skulle hentes fra vest.
Skriftlige kilder (Harald Hvattum 1993) forteller om karavaner med folk og hester som tok turen sammen, gjerne fra flere dalfører i Valdres, som møttes i Vang og dro videre opp Skakadalen og over Filefjell. I skoddevær og lavs skydekke er vardsystemet livsviktig for å holde rett lei. Det er til nå registrert 180 varder mellom Skakadalen og Nedre Smedalsvatnet. I tillegg er det registrert varderekker i Hemsedal i retning Otrøvatn.
Les også: Har funnet jernaldervegen over Filefjell (artikkel fra desember 2021)
Les også: Her kan du laste ned hele rapporten fra Ragnar Eltun (pdf)
Ragnar Eltun leverte i desember 2024 en rapport over Kyrkjevegane til St. Tomaskirken. Denne rapporten kan du lese her.
Gode veger over fjellet ble trolig ikke bare brukt til ett formål, men av folk flest som skulle ferdes over fjellet. Derfor et let lett å tenke seg at det var denne veien Olav tok da han ifølge Snorre Sturlason kom til Valdres i 1023. forbindelse med 1000-årsmarkeringa, som i valdres er i 2023, er det planlagt en tur 23.-24. august i samarbeid med DNT
Siden vegen er før-reformatorisk, altså fra før 1537, så er det et freda kulturminne. Alle kan gå vegen, men hvordan den skal formidles og brukes i framtida er ikke klarlagt.