Vi mener fremtidstro henger sammen med grad av økonomisk- og sosial bærekraft. Som en del av satsingen ønsker vi å rette fokus på at bønder kan støtte og lære av hverandre, og på den måten motvirke isolasjonen som mange bønder opplever, øke trivsel og gi økt positivitet.
Hovedmålet for satsingen er at bønder i Valdres ser positivt på fremtiden og velger å videreføre næringen slik at neste generasjon ser mulighetene i å bo i Valdres.
Slik skal vi nå målet
Gjennom faglige- og inspirerende samlinger, kurs, sosiale "bondekaféer" og eventuelle studieturer, vil vi gi gardbrukere muligheten til å dele erfaringer, lære av hverandre og bygge relasjoner. Vi vil legge spesielt vekt på temaene forbedret økonomi, innovasjon og faglig felleskap.
Det er en rekke aktører som jobber for bonden i Valdres per i dag. Det er ulike interesseorganisasjoner, foreninger, fagmiljøer, kommunen og andre som hver for seg har opplegg gjennom året. Mange bønder har annet arbeid i tillegg til gården. Det blir derfor vanskelig å holde oversikt over alt som skjer, og få til en relevant sammenheng mellom aktivitetene. Fra tilbyderne sin side, er det vanskelig å få tak i oppmerksomheten og få nok påmeldte.
Fremtidstru i Valdres-landbruket vil ta på seg rollen med å koordinere dette arbeidet slik at tilbyderne sine opplegg rammes inn i et årshjul.
I prosjektet "Framtidstru i Valdres-landbruket" samarbeider Valdres Natur- og Kulturpark med landbrukskontorene, Norsk Landbruksrådgivning og Statsforvalteren i Innlandet. Prosjektet er økonomisk støttet av Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet.
Forprosjektet gikk fra 2021-2022. Hovedprosjektet skal gå fra 2024-2026.
Delmål:
1. VNK skal være landbrukets stemme i den hensikt å vise hvor viktig og relevant næringen er for merkevaren Valdres
2. Vi skal samle aktiviteter fra alle de ulike aktørene i regionen og innen september 2024, lage et årshjul i den hensikt å synliggjøre det som skjer og bygge en arbeidsmetode som kan benyttes over tid.
3. Vi skal få 25% flere antall bønder til å delta på kurs og fagsamlinger innen utgangen av 2025, i den hensikt å bygge kompetanse og trygghet i at man jobber på riktig måte
4. Innen utgangen av 2025, få en økning på 20% i antall søknader til Innovasjon Norge
5. Vi skal årlig gjennomføre minimum fire bondekafeér i hver av valdreskommunene i den hensikt å bygge sosial bærekraft.
Nyheter fra prosjektet:
Raimondas fra Litauen ble sauebonden Raymond i Valdres (velgvaldres.no)
Fra kurset "Fra bås til laus" okt 24 (velgvaldres.no)
Prosjektleder Gunhild Bergene har tro på landbruket (www.valdres.no)
Anders Kringli satser på gård og støl (velgvaldres.no)
Eskil Larsson (16) vil bli bonde, men mangler gård (velgvaldres.no)
Siste nyhetsbrev fra "Framtidstru i Valdres-landbruket"
2025
Nyhetsbrev 1 - januar 2025
2024
Nyhetsbrev 3 - november 2024
Nyhetsbrev 2 - oktober 2024
Nyhetsbrev 1 - september 2024